14 Δεκέμβριος 2018, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 15:53

Στρατό δημιουργεί το Κόσοβο παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας και του ΝΑΤΟ

  • Στρατό δημιουργεί το Κόσοβο παρά τις αντιρρήσεις της Σερβίας και του ΝΑΤΟ
    Μέλη του κοινοβουλίου του Κοσόβου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τη δημιουργία εθνικού στρατού (φωτ.: EPA / Valdrin Xhemaj)

Τη δημιουργία στρατού που θα αριθμεί 5.000 μέλη ενέκρινε σήμερα το κοινοβούλιο του Κοσόβου, μόλις μία εβδομάδα μετά την προειδοποίηση της πρωθυπουργού της Σερβίας Άνα Μπρνάμπιτς ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί να προκαλέσει τη στρατιωτική επέμβαση του Βελιγραδίου. Αν και στην πραγματικότητα θεωρείται πολύ απίθανο η Σερβία να κάνει πράξη την απειλή της μιας και φιλοδοξεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις τέτοιου είδους δηλώσεις είναι ένα συμβιβαστικό «δώρο» στους Σέρβους εθνικιστές.

Άλλωστε τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς αναμένεται να επιθεωρήσει τα στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων με το Κόσοβο.

Ο νόμος για τη μετατροπή της ελαφρά οπλισμένης Δύναμης Ασφαλείας του Κοσόβου σε εθνικό στρατό εγκρίθηκε με τις ψήφους 105 βουλευτών σε σύνολο 120. Από την ψηφοφορία απείχαν έντεκα βουλευτές από τη σερβική μειονότητα. Η απόφαση αυτή, 20 χρόνια μετά την εξέγερση των Αλβανών του Κοσόβου και 10 χρόνια μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, χαρακτηρίζεται «ιστορική» από τις ΗΠΑ, αλλά όχι από το ΝΑΤΟ που προειδοποιεί ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μελλοντική ενσωμάτωση του Κοσόβου στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η Σερβία, πάντως, έχει προειδοποιήσει ότι ο συγκεκριμένος εθνικός στρατός μπορεί να αποσταθεροποιήσει τα δυτικά Βαλκάνια. «Για μένα είναι μια δύσκολη μέρα, δεν είναι μια μέρα που μπορεί να συμβάλει στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε η Άνα Μπρνάμπιτς στους δημοσιογράφους.

Πάντως αναλυτές των Βαλκανίων επισημαίνουν ότι ίσως χρειαστούν ακόμα και 10 χρόνια για τη δημιουργία του στρατού. Εκτός από τους 5.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς θα υπάρχουν και 3.000 έφεδροι. Επίσης θα συσταθεί υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο Κόσοβο αυτή τη στιγμή βρίσκονται 4.651 στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ, μέλη της KFOR. Η Συμμαχία θεωρεί ότι ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και στην Πρίστινα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μοναδική βιώσιμη πολιτική λύση για την περιοχή.