14 Δεκέμβριος 2018, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 14:20

Ντιμιτρόφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Τα θαύματα είναι δυνατά στα Βαλκάνια

  • Wikileaks: Ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πράκτορας των ΗΠΑ και της CIA από το 2008
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη και τελευταία φάση αλλαγής του Συντάγματος της πΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ δηλώνει στη Le Monde ότι η επίτευξη της μεγάλης πλειοψηφίας που απαιτείται για να εγκριθούν τα τελικά κείμενα των τροπολογιών «είναι πάντα δύσκολη στην πολιτική». Προσθέτει, ωστόσο, ότι η πρόκληση είναι σημαντική και ότι θα αποδειχθεί ότι τα θαύματα είναι δυνατά στα Βαλκάνια.

Ντιμιτρόφ: Η αντίθεση της ελληνικής εθνικιστικής δεξιάς στο συμβιβασμό είναι εξίσου ισχυρή με εκείνη της εθνικιστικής δεξιάς στη χώρα μου.

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία στην πΓΔΜ και να «ξεκλειδώσει» η Συμφωνία των Πρεσπών ώστε το κείμενο να εισαχθεί στην ελληνική Βουλή η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται και τις ψήφους των «ανταρτών» της αντιπολίτευσης οι οποίοι, ενάντια στην κομματική γραμμή, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής τροπολογιών του Συντάγματος.

Απαντώντας σε ερώτημα για τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για το όνομα της πΓΔΜ, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ επανέλαβε το επιχείρημα για τους μη επικαιροποιημένους εκλογικούς καταλόγους και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση το πολιτικό νόημα της ψηφοφορίας είναι σαφές και ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό παρά την έντονη εκστρατεία της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ. «Το ζήτημα του ονόματος είναι πράγματι πολύ ευαίσθητο επειδή αγγίζει την ίδια την ταυτότητα του έθνους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το δημοψήφισμα είναι παντού ένα δύσκολο εργαλείο», ανέφερε.

Στην ερώτηση για την απροθυμία πολλών ευρωπαϊκών χωρών (και ειδικά της Γαλλίας) να γίνει διεύρυνση της ΕΕ με τις βαλκανικές χώρες, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Παρ’ όλα αυτά επισημαίνει ότι τα Σκόπια γνωρίζουν ότι ο ενταξιακός δρόμος δεν είναι σύντομος και ότι θα πρέπει να υλοποιήσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. «Στην περιοχή υπήρξαν πάρα πολλοί ισχυροί ηγέτες που είχαν υπερβολική δύναμη στα χέρια τους και τώρα θα πρέπει να οικοδομηθούν ισχυροί θεσμοί», τόνισε.

Η πΓΔΜ, κατά τον Νίκολα Ντιμιτρόφ, επιδιώκει την έκδοση του Νίκολα Γκρούεφσκι από την Ουγγαρία στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός κατέφυγε μετά την καταδίκη του για διαφθορά. «Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα με τη Βουδαπέστη και κοινή επιθυμία για τα ευρωπαϊκά Βαλκάνια», σημείωσε.