3 Φεβρουάριος 2014, 18:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:35

Η Ρωσία και η Τουρκία πρωταθλήτριες στην καταπάτηση δικαιωμάτων

  • Η Ρωσία και η Τουρκία πρωταθλήτριες στην καταπάτηση δικαιωμάτων

Η Ρωσία και η Τουρκία πρωταθλήτριες στην καταπάτηση δικαιωμάτων

Η Ρωσία και η Τουρκία είναι οι χώρες στις οποίες καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2013, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντιν Σπίλμαν.

Τα κράτη όπου σημειώθηκαν οι περισσότερες παραβιάσεις της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ήταν η Ρωσία (119 καταδικαστικές αποφάσεις), η Τουρκία (118), η Ρουμανία (83), η Ουκρανία (65), η Ουγγαρία (40), η Ιταλία (34) και η Ελλάδα (32). Τον Δεκέμβριο του 2013, το 16,8% των υποθέσεων που εκκρεμούσαν προς εκδίκαση αφορούσε την Ρωσία. Την Ιταλία αφορούσε το 14,4%, την Ουκρανία το 13,3% και την Σερβία το 11,3%. Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο πρόεδρος Σπίλμαν χαρακτήρισε αξιοσημείωτη την πρόοδο που σημειώθηκε το 2013, στον απολογισμό της δράσης του Δικαστηρίου.

Αναφερόμενος στις νέες μεθόδους αξιολόγησης και διαλογής των κατατεθειμένων προσφυγών από το Δικαστήριο, ο πρόεδρος Σπίλμαν υπογράμμισε ότι μέχρι το τέλος του 2013 υπήρχαν σε εκκρεμότητα 99.900 υποθέσεις, σε σχέση με τις 160.000 υποθέσεις που υπήρχαν σε εκκρεμότητα τον Σεπτέμβριο του 2011.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου ευχαρίστησε τις χώρες που κατέθεσαν στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό του Δικαστηρίου επιπλέον συνεισφορές, για την ενίσχυση των οικονομικών της λειτουργίας του Δικαστηρίου. Οι χώρες αυτές ήταν η Ανδόρα, η Αυστρία, το Αζερμπαϊτζάν, η Κροατία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, το Μονακό, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία και η Τουρκία, διευκρίνισε ο πρόεδρος και κάλεσε όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να συνεισφέρουν με την σειρά τους.

Πηγή: newsbomb.gr