14 Δεκέμβριος 2018, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 14:26

ΗΠΑ: Πέθανε 7χρονη μετανάστρια μετά τη σύλληψή της από συνοριοφύλακες

  • ΗΠΑ: Πέθανε 7χρονη μετανάστρια μετά τη σύλληψή της από συνοριοφύλακες
    (Φωτ.: EPA / David Peinado)

Ένα κορίτσι 7 ετών από τη Γουατεμάλα πέθανε από αφυδάτωση, εξάντληση και σοκ, αφού τέθηκε υπό κράτηση από άνδρες της συνοριοφρουράς των ΗΠΑ, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κορίτσι και ο πατέρας της, τα ονόματα των οποίων δεν δημοσιοποιήθηκαν, τέθηκαν υπό κράτηση από Αμερικανούς συνοριοφρουρούς την 6η Δεκεμβρίου. Ήταν ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας 160 και πλέον παράτυπων μεταναστών που παραδόθηκαν στις αμερικανικές Αρχές στο Λόρντσμπεργκ στο Νέο Μεξικό.

Η επτάχρονη «δεν είχε φάει ούτε είχε πιει νερό για αρκετές ημέρες» και άρχισε να έχει σπασμούς την επομένη το πρωί, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας προστασίας των συνόρων (Customs and Border Protection – CBP) η οποία εστάλη στην εφημερίδα.

Οι γιατροί κατέβαλαν αγωνιώδεις προσπάθειες αλλά το παιδί δεν ανένηψε και υπέκυψε σε νοσοκομείο στο Ελ Πάσο, ανέφερε η CBP, κατά το δημοσίευμα.  Οι άνδρες της υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων «έκαναν κάθε ενέργεια που μπορούσε να γίνει για να σωθεί η ζωή του παιδιού υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες», δήλωσε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της CBP Άντριου Μίχαν.

Η υπηρεσία ωστόσο δεν απάντησε αμέσως όταν της ζήτησαν σχόλια το Reuters και το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μετατρέψει τη σκληρή γραμμή του έναντι της παράτυπης μετανάστευσης σε παντιέρα της προεδρίας του. Πάνω από 2.300 ανήλικοι χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους από τις 5 Μαΐου ως τις 9 Ιουνίου, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης. Μπροστά στην κατακραυγή που αντιμετώπισε, ο Τραμπ αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγόρευσε τον συστηματικό διαχωρισμό των παιδιών από τις οικογένειές τους.

Νέα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα δείχνουν ότι οι οικογένειες που έχουν συλληφθεί από τη CBP σχεδόν τετραπλασιάστηκαν – από 7.016 τον Νοέμβριο του 2017 σε 25.172 τον Νοέμβριο του 2018.

Η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Κίρστεν Νίλσεν, στην οποία αναφέρεται η CBP, θα προσέλθει ενώπιον της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την επόμενη εβδομάδα, και ο Τζέρι Νάντλερ, κορυφαίο στέλεχος των Δημοκρατικών, τόνισε μέσω Twitter: «θα απαιτήσουμε απαντήσεις για αυτή την τραγωδία».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.