14 Δεκέμβριος 2018, 08:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 08:14

Το Αλτσχάιμερ ίσως μεταδίδεται μέσω νευροχειρουργικών εργαλείων

  • Έρευνα: Η διπολική διαταραχή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για Πάρκινσον
    (Φωτ.: Wikimedia Commons)

Ενδείξεις ότι η νόσος Αλτσχάιμερ ίσως μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω νευροχειρουργικών εργαλείων υπό κάποιες προϋποθέσεις, ανακάλυψε διεθνής επιστημονική ομάδα. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η νόσος δεν είναι μεταδοτική από άνθρωπο σε άνθρωπο, ωστόσο θεωρούν ότι η νόσος μπορεί να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων ιατρικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο, όταν τα νευροχειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται δεν έχουν απολυμανθεί καλά.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, κάτι τέτοιο ίσως προκαλεί τη μετάδοση της τοξικής μορφής του β-αμυλοειδούς κατά τη νευροχειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο. 

Πρόκειται για την πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της παθολογίας της νόσου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στην επιθεώρηση Nature, όμως άλλοι επιστήμονες εξέφρασαν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί κάτι τέτοιο να διατυπώνεται έστω σαν εικασία.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με επικεφαλής τον Τζον Κόλιντζ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL). Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην έκθεσή τους, το συμπέρασμά τους προέκυψε αφού χορήγησαν αυξητική ορμόνη μολυσμένη με παθολογικό β-αμυλοειδές σε θηλυκά ποντίκια ηλικίας έως δύο μηνών.

Όπως διαπίστωσαν, οκτώ μήνες μετά τη χορήγηση εξακολουθούσαν να υπάρχουν τοξικές εναποθέσεις στους εγκεφάλους των ποντικιών, τα οποία εμφάνιζαν πλέον εικόνα εγκεφαλικής αμυλοειδικής αγγειοπάθειας (ΕΑΑ), πάθησης που είναι σχετική με το Αλτσχάιμερ. Οι ερευνητές εξηγούν ότι στην ΕΑΑ οι «πλάκες» του β-αμυλοειδούς σχηματίζονται στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, αλλά στη νόσο Αλτσχάιμερ αυτό συμβαίνει ανάμεσα στους νευρώνες. Όμως, και στις δύο περιπτώσεις πιστεύεται ότι η συσσώρευση του β-αμυλοειδούς πυροδοτεί τις παθολογικές διαδικασίες που καταλήγουν στη νευροεκφύλιση.

Έτσι, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι είναι πιθανή η μετάδοση της παθολογίας του Αλτσχάιμερ στον άνθρωπο μέσω των χειρουργικών εργαλείων που έρχονται σε επαφή με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, όταν αυτά δεν έχουν απολυμανθεί σωστά.

Πρόσφατη επιστημονική έρευνα δεν είχε βρει ενδείξεις μετάδοσης των νευροεκφυλιστικών παθήσεων μέσω μεταγγίσεων αίματος, ενώ άλλοι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι «πλάκες» β-αμυλοειδούς αποτελούν μόνο μία από τις αλλαγές στον εγκέφαλο των ασθενών με Αλτσχάιμερ και η ύπαρξή τους δεν αρκεί για να προκαλέσει τη νόσο.

Η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει τη μετάδοση του Αλτσχάιμερ, ωστόσο ενισχύει τις υποψίες ότι η παθολογία της μπορεί να μεταδοθεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Κάτι ανάλογο είχε αποδειχθεί σε παλαιότερη μελέτη, σύμφωνα με την οποία η νόσος Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ είναι δυνατόν να μεταδοθεί μέσω ιατρικών διαδικασιών, γεγονός που ενισχύει τα αποτελέσματα της νέας μελέτης για το Αλτσχάιμερ.