14 Δεκέμβριος 2018, 00:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2018, 00:56

Γερουσία ΗΠΑ: Υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι ο πρίγκιπας Σαλμάν

  • Γερουσία ΗΠΑ: Υπεύθυνος για τη δολοφονία Κασόγκι ο πρίγκιπας Σαλμάν
    Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (φωτ.: EPA / Saudi Press Agency)

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χαρακτηρίζεται υπεύθυνος για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Το κείμενο για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να επικυρωθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία που θα τεθεί προς ψήφιση και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το κείμενο.

Επίσης, αψηφώντας τον πρόεδρο της χώρας, η Γερουσία των ΗΠΑ με ψήφους 56 υπέρ έναντι 41 κατά ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται να τερματιστεί η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στον πόλεμο που διεξάγει η Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Το μέτρο αυτό θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από τη Βουλή. Είναι η πρώτη φορά που η Γερουσία ή η Βουλή των Αντιπροσώπων στηρίζει μια πρόταση για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από μια δέσμευσή τους στο εξωτερικό με βάση τον Νόμο περί Πολεμικών Εξουσιών.

Ο νόμος αυτός, που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Βιετνάμ, περιορίζει τη δυνατότητα του προέδρου των ΗΠΑ να δεσμεύει αμερικανικές δυνάμεις σε ενδεχόμενες εχθροπραξίες χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.