13 Δεκέμβριος 2018, 23:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 23:51

Ηράκλειο: Άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη

  • Ηράκλειο: Άρχισε η εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη
    Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης συνομιλεί με οικείους του κατά τη διάρκεια διαλείμματος της δίκης στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου Κρήτης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Με την κατάθεση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη άρχισε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης η δίκη των δώδεκα κατηγορουμένων για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία. Στην κατάθεσή του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε πώς βίωσε τις 186 ημέρες της κράτησής του, δίνοντας στους δικαστές στοιχεία και λεπτομέρειες για το τι συνέβη από την ημέρα της απαγωγής του, μέχρι και τη στιγμή της απελευθέρωσής του. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης συγκλόνισε με τη μεγαλοψυχία του, ενώ μίλησε με ήπιους τόνους για όλα όσα πέρασε και χωρίς την παραμικρή διάθεση για εκδίκηση.

Μάλιστα, χαιρέτησε όλους τους κατηγορούμενους, τους οποίους είδε για πρώτη φορά από κοντά μετά την απελευθέρωσή του, ενώ αίσθηση έκανε σε όλους τους παρευρισκόμενους η χειραψία που αντάλλαξε ο επιχειρηματίας με πέντε από αυτούς.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης μίλησε ήρεμα και χωρίς εντάσεις για τις συνθήκες κράτησής του, για τα προβλήματα που αντιμετώπισε, αλλά και για τη συμπεριφορά των απαγωγέων του και αυτών που είχαν αναλάβει τη φύλαξή του. Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε όλα τα στάδια της απαγωγής, στα κρησφύγετα, τις μεταφορές, τις επιστολές, τις δύο βιντεοσκοπήσεις, αλλά και στην ανθρώπινη συμπεριφορά που έδειξαν απέναντί του κάποιοι από τους κατηγορούμενους.

«Δεν αισθάνομαι μίσος γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έπραξαν αυτό που έπραξαν, αλλά τους λυπάμαι. Κι εκείνους και τις οικογένειές τους. Θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια στη φυλακή, όσοι κριθούν ένοχοι. Λυπάμαι γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους όμως η Δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας. Είναι υποχρεωμένη χωρίς συναισθήματα να κρίνει και να επιβάλλει τον νόμο», είπε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Σε ερώτηση για το αν φοβόταν για τη ζωή του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απάντησε: «Ήταν κακοποιοί, αλλά όχι δολοφόνοι. Δεν κινδύνευε η ζωή μου. Μου είχαν πει ότι ο μεγάλος αρχηγός θέλει να κάνει ρεκόρ σε λύτρα. Ότι κάνουν ό,τι τους έλεγε ο μεγάλος αρχηγός, ότι εκτελούσαν εντολές και ότι είχαν ανάγκη τα χρήματα. Τα 15-16 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί μου, μου φέρθηκαν ανθρώπινα. Υπήρχαν φατρίες οι οποίες συνεργάζονταν μεταξύ τους, ενώ είχαν προστεθεί νέα πρόσωπα. Όλοι τους φορούσαν κουκούλες και γυαλιά ηλίου. Σε δύσκολη στιγμή, δύο κατηγορούμενοι μου κράτησαν το χέρι για να με παρηγορήσουν».

Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον λεγόμενο «Μανόλη» ο οποίος του είπε το όνομά του και δεν φορούσε μάσκα έξω από το παραβάν. Όπως περιέγραψε ο επιχειρηματίας, εκείνος ήταν το πρόσωπο που λίγες μέρες πριν την επιχείρηση της αστυνομίας του είπε να ουρλιάζει και να κάνει τον άρρωστο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Στην πορεία όμως, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε τη βοήθεια φοβούμενος την περιμετρική φύλαξη, αλλά και το ενδεχόμενο να κινδυνέψουν άνθρωποι.

Οκτώ από τους κατηγορούμενους έχουν κριθεί μετά τις απολογίες τους προσωρινά κρατούμενοι και τέσσερις είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Το δικαστήριο διέκοψε την ακροαματική διαδικασία στις 15:00 το μεσημέρι.

  • Με πληροφορίες από neakriti.gr, ΑΠΕ/ΜΠΕ.