13 Δεκέμβριος 2018, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 20:12

Στα Καλάβρυτα ο Προκόπης Παυλόπουλος για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος

  • Στα Καλάβρυτα ο Προκόπης Παυλόπουλος για την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR

Στα Καλάβρυτα βρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής με αφορμή την 75η επέτειο του Ολοκαυτώματος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Γιώργο Λαζουρά, στο γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις γερμανικές αποζημιώσεις και στο κατοχικό δάνειο, αλλά και στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε καταθέσει στεφάνι στον τόπο θυσίας, στο λόφο του Καπή. Στις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, ο πρεσβευτής της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, δήμαρχοι από μαρτυρικές πόλεις στη Γαλλία κ.ά.

«Εμμένω πάντα στην διαπίστωσή μου ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις κάθε είδους αποζημιώσεις των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες» είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «ουδεμία ελληνική κυβέρνηση δέχθηκε ποτέ ότι υπήρξε τέτοιου είδους παραίτηση από αυτό το ιερό δικαίωμα στην μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν».

Μάλιστα, όπως εξήγησε, «ειδικώς ως προς τις ως άνω αποζημιώσεις, οι σχετικές απαιτήσεις αφενός δεν έχουν παραγραφεί και αφετέρου βρίσκουν στέρεο έρεισμα σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ΄ Σύμβασης της Χάγης του 1907».

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη δικαίωση των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, λέγοντας τα εξής: «Τρία χρόνια μετά το πρώτο μου προσκύνημα σ' αυτόν τον μαρτυρικό τόπο, τα Καλάβρυτα, υπενθυμίζω τη δέσμευση που ανέλαβα τότε ενώπιόν σας: Οι μνήμες που αναβλύζουν από το ιερό Θυσιαστήριο των Καλαβρύτων μου στέλνουν, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, το πραγματικό μήνυμα του μαρτυρικού δήμου Καλαβρύτων: Μου επιβάλλουν το, αυτονόητο βεβαίως κατά την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, Εθνικό Χρέος να μην υποστείλω τη σημαία της δικαίωσης των Σεπτών Θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων, ιδίως εκπέμποντας και υπηρετώντας, όπου δει, το διπλό μήνυμα: Δεν ξεχνάμε. Ποτέ ξανά».

Στη συνέχεια, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «αποτελεί ιστορική διαπίστωση που και η ίδια η Γερμανία συνομολογεί πλέον -και αυτό την τιμά ως εύγλωττο δείγμα συγγνώμης- ότι στα Καλάβρυτα συντελέσθηκε, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, μέσα από βάρβαρη σφαγή και ανελέητη καταστροφή, το μεγαλύτερο και απεχθέστερο έγκλημα πολέμου στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, από τον γερμανικό στρατό κατοχής». Υπό τα δεδομένα αυτά πρόσθεσε, «το δεύτερο μήνυμα, που συμπυκνώνεται στο ‘Ποτέ ξανά’, σημαίνει πως από τα μαρτυρικά Καλάβρυτα εμείς, οι Έλληνες, στέλνουμε urbi et orbi την προειδοποίηση ότι οφείλουμε όλοι να διδασκόμαστε από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε επίσης για τις αποζημιώσεις ότι «βρίσκουν στέρεο έρεισμα σε συγκεκριμένες διατάξεις του διεθνούς δικαίου, ιδίως δε σε διατάξεις της Δ’ Σύμβασης της Χάγης του 1907. Άρα το να μην ξεχνάμε και να υπερασπιζόμαστε, υπό τις ως άνω προϋποθέσεις, τα δικαιώματα των θυμάτων του γερμανικού στρατού κατοχής είναι αποστολή, η οποία υπηρετεί όχι μόνον τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων αλλά και την έννομη τάξη και τον πολιτισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Ο κίνδυνος του ναζισμού δεν έχει παρέλθει»

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε στις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, τονίζοντας την κρισιμότητά τους: «Ο κίνδυνος του ναζισμού δεν έχει παρέλθει, τον βλέπουμε μπροστά μας. Μορφώματα τα οποία συγγενεύουν, έχουν φτάσει, αν δεν έχουν ξεπεράσει, τα όρια του φασισμού και του ναζισμού, ξεπηδούν στην ενωμένη Ευρώπη μας και επιβουλεύονται ευθέως τον άνθρωπο, τη δημοκρατία, επιβουλεύονται το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Από δω λοιπόν, τα Καλάβρυτα, στη μνήμη όλων των τραγικών θυμάτων λέμε ότι δεν θα αφήσουμε τα μορφώματα αυτά να κατεδαφίσουν την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Θα αγωνιστούμε για να μην τους το επιτρέψουμε».

Ακόμη πρόσθεσε: «Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολιτικές οι οποίες διευρύνουν τις ανισότητες είναι εκείνες που τρέφουν τα μορφώματα του ναζισμού και του φασισμού. Εκεί βρίσκεται η φωλιά τους, εκεί βρίσκεται η αιτία τους. Το βλέπουμε παντού».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.