13 Δεκέμβριος 2018, 23:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 23:32

Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: Πάνω από 9 δισ. δολάρια οι ασφαλισμένες υλικές ζημιές

  • Πυρκαγιές στην Καλιφόρνια: Πάνω από 9 δισ. δολάρια οι ασφαλισμένες υλικές ζημιές
    (EPA / Mike Nelson)

Οι πυρκαγιές που προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο, στοιχίζοντας τη ζωή σε 88 ανθρώπους και μετατρέποντας σε αποκαΐδια χιλιάδες σπίτια από το Μαλιμπού ως το βόρειο τμήμα της πολιτείας, προκάλεσαν ζημιές αξίας τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με προσωρινά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν την Τετάρτη από την Αρχή Εποπτείας Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εταιρειών.

«Οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 ήταν οι πιο φονικές και οι πιο δαπανηρές στην ιστορία της Καλιφόρνιας» και ο απολογισμός τους από οικονομική σκοπιά ίσως γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς ακόμη συνεχίζουν να υποβάλλονται αιτήσεις αποζημίωσης πυροπαθών, επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο Ντέιβ Τζόουνς, εκπρόσωπος της Αρχής.

Μέχρι την Τετάρτη οι ασφαλιστικές εταιρείες υπολόγιζαν σε 9,05 δισ. δολάρια τις ζημιές από τις πυρκαγιές του Νοεμβρίου (την Camp Fire στον Βορρά, τη Woolsey Fire και τη Hill Fire στο Μαλιμπού και σε άλλες πόλεις κοντά στο Λος Άντζελες), καθώς έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 40.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις.

Συνολικά, οι τρεις πυρκαγιές απανθράκωσαν εκτάσεις που ξεπερνούν το 1.000.000 στρέμματα γης.

«Αυτοί δεν είναι παρά οι πρώτοι αριθμοί που λάβαμε από τους ασφαλιστές, θα μας έρθουν κι άλλοι» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Νάνσι Κίνκεϊντ, εκπρόσωπος της Αρχής Εποπτείας του τομέα των ασφαλειών. Όπως σημείωσε, το ρεκόρ των ασφαλισμένων ζημιών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών καταγράφηκε μόλις την περασμένη χρονιά, όταν τις φωτιές Tubbs και Sonoma ακολούθησαν αιτήσεις αποζημιώσεων αθροιστικού ύψους 10,4 δισ. δολαρίων. Οι πυρκαγιές του 2018, ωστόσο, «ίσως πολύ γρήγορα ξεπεράσουν το ρεκόρ αυτό, καθώς είχαμε επίσης τις φωτιές Mendocino και Carr νωρίτερα φέτος, τον Ιούλιο, και το συνολικό κόστος τους ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο δολάρια», θύμισε η Κίνκεϊντ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP.