13 Δεκέμβριος 2018, 16:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 14:55

Αυστρία: Απαγορεύονται ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων και ο αγαπημένος χαιρετισμός του Ερντογάν

  • Αυστρία: Απαγορεύονται ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων και ο αγαπημένος χαιρετισμός του Ερντογάν
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Τουρκίας)

Τις αλλαγές στο νόμο του 2014 που αφορά τα σύμβολα των εξτρεμιστικών οργανώσεων υπερψήφισαν χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Αυστρίας, κάτι που σημαίνει ότι εφεξής στη χώρα απαγορεύεται τόσο η χρήση του χαιρετισμού των Γκρίζων Λύκων όσο και η χρήση του αγαπημένου χαιρετισμού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τα τέσσερα δάχτυλα όρθια και τον αντίχειρα κλειστό που υιοθετήθηκε για πρώτη φορά από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους (Ράμπια).

Ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων γίνεται με τα τρία δάχτυλα ενωμένα και τον δείκτη και το μικρό δάχτυλο υψωμένα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο «καταδίκασε την απαγόρευση των πολιτικών και θρησκευτικών χαιρετισμών, που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τον εξτρεμισμό». Μάλιστα στην ανακοίνωση που εκδόθηκε τονίζεται ότι το σήμα των Γκρίζων Λύκων ανήκει σε ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα και ότι το σήμα της Ράμπια χρησιμοποιείται ευρέως από τους μουσουλμάνους σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Αν οι αυστριακές Αρχές θέλουν πραγματικά να αντιμετωπίσουν τον εξτρεμισμό θα πρέπει πρώτα να κοιτάξουν στο εσωτερικό. Θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στις διαρκώς αυξανόμενες ακροδεξιές και ρατσιστικές τάσεις που έχουν διεισδύσει ακόμα και στην συστημική πολιτική και να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα κάνοντας ενδοσκόπηση», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο καλεί την Αυστρία «να διορθώσει αυτό το λάθος» που προσβάλλει βαθύτατα την Τουρκία και την τουρκική κοινότητα και τους μουσουλμάνους στην Αυστρία.