13 Δεκέμβριος 2018, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 14:54

Προτάσεις από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη για το πώς θα φτάσουμε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας

  • Προτάσεις από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη για το πώς θα φτάσουμε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας
    (Φωτ.: efxinospontos.gr)
  • Προτάσεις από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη για το πώς θα φτάσουμε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας

Στην Ξάνθη, και συγκεκριμένα στην Καπναποθήκη «Π» του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Πολιτισμού, πραγματοποιήθηκε ομιλία του συγγραφέα και κοινωνιολόγου Μιχάλη Χαραλαμπίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών. Την εκδήλωση διοργάνωσαν από κοινού ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Ξάνθης, η Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νομού Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Ξάνθης και ο Πολιτιστικός-Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη».

Η ομιλία του Μιχάλη Χαραλαμπίδη εστιάστηκε στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων που συμπληρώνονται το 2019.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης Θεόδωρος Ρωμανίδης, το μέλος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδας Αντρίκ Στεφανιάν καθώς και ο μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων.

«Με αφετηρία το 2019, έτος συμπλήρωσης ενός αιώνα από τη Γενοκτονία των Ποντίων και σηματοδότησης του συνόλου των διαπραχθέντων Γενοκτονιών εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από την Τουρκία κατά τον προηγούμενο αιώνα, ήρθε η ώρα να επανακαθοριστεί και επαναπροσδιοριστεί το πλαίσιο διεκδίκησης της αναγνώρισης των Γενοκτονιών με όρους αυτήν τη φορά παν-επιστημονικούς και ξεκάθαρα πολιτικούς» τόνισε στην ομιλία του ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης. Επίσης πρότεινε η 19η Μαΐου να θεσπιστεί ως Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Κεμαλισμού και κάλεσε τους συλλόγους της Ξάνθης, και μέσω αυτών όλους τους Ξανθιώτες, να συμμετάσχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα γίνουν μέσα στο 2019 σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε μουσικά με τη χορωδία του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Θράκη», Βαγγέλης Δωρόπουλος, διάβασε, στο θρακιώτικο ιδίωμα, λαογραφικό κείμενο σχετικό με τον ξεριζωμό από την Ανατολική Ρωμυλία.

Εκδηλωσεις