13 Δεκέμβριος 2018, 11:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 11:41

Η Συρία και το Κουρδικό φέρνουν νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

  • Ερντογάν: Να είστε έτοιμοι για επιχείρηση στην Μανμπίτζ
    Τουρκικές δυνάμεις στο έδαφος της Συρίας (φωτ.: αρχείο EPA / Sedat Suna)

Νέος γύρος έντασης στις τεταμένες σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία, αυτή τη φορά με φόντο τη Συρία και το Κουρδικό. Λίγες ώρες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα διατάξει την έναρξη μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης, της τρίτης στο έδαφος της Συρίας, «εναντίον των κουρδικών παραστρατιωτικών οργανώσεων», οι ΗΠΑ απάντησαν ότι μια μονομερής στρατιωτική δράση θα προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, αντιπλοίαρχος Σον Ρόμπερτσον, σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η μονομερής στρατιωτική δράση στη βορειοανατολική Συρία από οποιαδήποτε πλευρά, ειδικά καθώς ενδέχεται να βρίσκονται στην περιοχή στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, θα ήταν πολύ ανησυχητική. Θα θεωρήσουμε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια απαράδεκτη».

Η στρατιωτική επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη θα «ξεκινήσει τις προσεχείς ημέρες», κατά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δείχνει να φοβάται ότι η Ουάσινγκτον προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή.

Οι ΗΠΑ, πάντως, επισημαίνουν ότι έχουν δεσμευτεί να προασπίσουν την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν ότι ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις παραμένουν «εταίρος» – οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι η βασική συνιστώσα αυτής της αραβοκουρδικής συμμαχίας, ωστόσο για την Άγκυρα είναι μια «τρομοκρατική» οργάνωση.

Υπό την τουρκική «απειλή» οι ΗΠΑ αποφάσισαν να λάβουν προληπτικά μέτρα, γι’ αυτό και ξεκινούν την τοποθέτηση φυλακίων-παρατηρητηρίων στη βόρεια Συρία. Επιπλέον σχεδιάζουν την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό 40.000 μαχητών, πρόθεση που έχει σημάνει συναγερμό στην Άγκυρα.