13 Δεκέμβριος 2018, 10:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 09:43

Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας

  • Ευρωκοινοβούλιο: Εγκρίθηκε ιστορική εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας

Κατά τη τρέχουσα σύνοδο στο Στρασβούργο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ με την Ιαπωνία, τη μεγαλύτερη διμερή εμπορική συμφωνία που διαπραγματεύτηκε ποτέ η ΕΕ. Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς, ποσόν που αντιπροσωπεύει ετησίως 1 δισ. ευρώ για εταιρείες της ΕΕ.

Κατά τους εμπνευστές της, πρόκειται για μια σαφή στάση υπέρ ενός ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου βασισμένου σε κανόνες και αξίες της ΕΕ, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από μεγάλες προκλήσεις προστατευτισμού.

Ενώ οι ευαίσθητοι τομείς της ΕΕ, όπως η παραγωγή ρυζιού, προστατεύονται, το κρασί, το τυρί, το χοιρινό κρέας, τα ζυμαρικά, η σοκολάτα και τα μπισκότα θα έχουν μηδενικό συντελεστή, είτε αμέσως, είτε μετά από μια μεταβατική περίοδο. Θα προστατευθούν 205 προϊόντα με ευρωπαϊκή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 78% των εξαγωγών προς την Ιαπωνία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, επεκτείνοντας τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η εκπαίδευση, η έρευνα και η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και η τρομοκρατία. Η Ιαπωνία ανοίγει τις σιδηροδρομικές προσφορές και τις δημόσιες συμβάσεις στις κύριες πόλεις της στον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Η απελευθέρωση αφορά επίσης το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη διεθνή ναυτιλία και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες.

Ο εισηγητής της συμφωνίας Πέδρο Σίλβα Περέιρα (S&D) δήλωσε πως η συμφωνία που εγκρίθηκε αποτελεί σημαντική πρόοδο για το δίκαιο εμπόριο, καθώς θα συμβάλει στην προώθηση υψηλών προτύπων και στην ενίσχυση της αειφόρου ανάπτυξης στην εμπορική πολιτική. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέλνει ένα πολύ προοδευτικό μήνυμα και θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ρόλο του για να διασφαλίσει ότι η διμερής συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών της ΕΕ θα λειτουργεί πραγματικά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις», είπε. 

Ο Μπερντ Λάνγκε (S&D), πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, δήλωσε πως οι απαντήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, είναι η συνεργασία και ο καθορισμός παγκόσμιων προτύπων. «Απορρίπτουμε σθεναρά τον προστατευτισμό και τις εθνικιστικές τάσεις», είπε μεταξύ άλλων.

Σημειώνεται ότι η Ιαπωνία έχει ήδη επικυρώσει τη συμφωνία. Μετά την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει το τελικό πράσινο φως στις 21 Δεκεμβρίου, γεγονός που θα επιτρέψει την έναρξη ισχύος της συμφωνίας την 1η Φεβρουαρίου 2019. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης για να τεθεί σε ισχύ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.