13 Δεκέμβριος 2018, 00:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2018, 00:26

Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Μέι

  • Βρετανία: Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού Μέι
    Φωτ.: EPA / Andy Rain

Απορρίφθηκε η πρότασης μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της χώρας Τερέζα Μέι κατά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο, καθώς 200 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ψήφισαν υπέρ της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης και 117 κατά.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Επίσης, έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέλφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία, η Μέι τόνισε ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit: «Η σημερινή ψηφοφορία δεν φέρνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας. Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο», πρόσθεσε.

Η νίκη της Τερέζα Μέι διασφαλίζει στη Βρετανίδα πρωθυπουργό την παραμονή της στην ηγεσία του κόμματος, ενώ για τους επόμενους 12 μήνες δεν επιτρέπεται να κατατεθεί άλλη πρόταση μομφής εναντίον της.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.