13 Δεκέμβριος 2018, 00:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 23:59

Αύριο η βροχή μετεωριτών «Διδυμίδες»

  • Αύριο η βροχή μετεωριτών «Διδυμίδες»

Αφιερωμένο στις Διδυμίδες και τη διαδρομή τους στην ατμόσφαιρα της Γης είναι το καινούργιο doodle της Google, καθώς κάθε Δεκέμβριο παρατηρείται το μέγιστο της βροχής μετεωριτών στον νυχτερινό ουρανό.

Οι Διδυμίδες είναι μια βροχή μετεωριτών με πηγή τον αστερισμό 3200 Φαέθωνα, ο οποίος έχει έντονα ελλειπτική τροχιά που τον φέρνει εσωτερικά της τροχιάς του Ερμή.

Τα μετέωρα κινούνται με ταχύτητα περίπου 35χλμ την ώρα, ενώ όταν ο ουρανός είναι σκοτεινός μπορεί να παρατηρηθούν περίπου 100-120 διάττοντες την ώρα. Η πρώτη αναφορά των Διδυμίδων έγινε το 1862, όταν ο Ρ. Π. Γκρεγκ από το Μάντσεστερ ανέφερε ότι είδε μια βροχή από διάττοντες αστέρες με ακτινοβόλο σημείο στους Διδύμους, στις 10-12 Δεκεμβρίου. Παρόμοια αναφορά έγινε την ίδια περίοδο από τους Μάρσαλ και Τουίνιν στις ΗΠΑ, ενώ την επόμενη χρονιά οι Διδυμίδες αναφέρθηκαν και από τον Αλεξάντερ Στιούαρτ Χέρσελ.

Για την καλύτερη παρατήρησή τους θα πρέπει να βρίσκεται κανείς όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα φώτα των πόλεων και να κοιτάει προς τον νότο.