12 Δεκέμβριος 2018, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 19:30

Βρετανία: Η Μέι φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία που χρειάζεται για την προεδρία

  • Βρετανία: Η Μέι φαίνεται να εξασφαλίζει την πλειοψηφία που χρειάζεται για την προεδρία
    Η Τερέζα Μέι (φωτ.: ΑΠΕ-EPA / Andy Rain)

Την στήριξη των 158 βουλευτών που χρειάζεται φαίνεται ότι εξασφαλίζει η Τερέζα Μέι, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση έπειτα από την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ίδιο της το κόμμα.

Σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται ότι έχει τη στήριξη 174 βουλευτών, ενώ 34 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να την καταψηφίσουν.

Η Τερέζα Μέι θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη 158 βουλευτών σε σύνολο 315, ενώ αν πάρει την πλειοψηφία το κόμμα της δεν θα μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση μομφής για έναν χρόνο. Στην περίπτωση που συμβεί το αντίθετο, θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού του κόμματος, στην οποία η Τερέζα Μέι δεν θα μπορεί να συμμετάσχει.

Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο η Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αλλά να αποχωρήσει από την ηγεσία των Τόρις, κάτι που θα συμβεί αν η στήριξη που θα λάβει είναι οριακή, δηλαδή στους 160 βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το κόμμα των Συντηρητικών, η Τερέζα Μέι «παλεύει για κάθε ψήφο», ενώ πιστεύει ότι η πρόταση μομφής δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο που βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος, αλλά με το αν η αλλαγή ηγεσίας πρέπει να γίνει τώρα.