12 Δεκέμβριος 2018, 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 18:22

Κάθειρξη 22 ετών στον Γιάννη Σμπώκο για παράνομες αμοιβές από την προμήθεια των TOR M1

  • Κάθειρξη 22 ετών στον Γιάννη Σμπώκο για παράνομες αμοιβές από την προμήθεια των TOR M1
    Φωτ. αρχείου του Γιάννη Σμπώκου (ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ποινή κάθειρξης 22 ετών επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον άλλοτε επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, επί υπουργίας του Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκο, τον οποίο κήρυξε ένοχο για δωροδοκία και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων στην υπόθεση προμήθειας των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Κάμαρη, ιδρυτή της off shore εταιρίας Clavis, μέσω της οποίας φέρεται να διακινήθηκαν παράνομα χρήματα προκειμένου να ανατεθεί η προμήθεια στην ρωσική ANTEY, καθώς και τον χρηματιστή Πέτρο Χριστοδουλίδη.

Στους τελευταίους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης πέντε ετών στον καθένα, με τριετή αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του Γιώργου Κάμαρη, ενώ η ποινή του Πέτρου Χριστοδουλίδη ορίστηκε να είναι εξαγοράσιμη.

Με την απόφαση του δικαστηρίου κρίθηκαν αθώοι ο επιχειρηματίας Πάνος Γερμανός, καθώς και ο αδελφός του χρηματιστή Γιώργος Χρυστοδουλίδης, που μαζί με τον αδελφό του φέρονται να διαχειρίζονταν την επίμαχη εξωχώρια εταιρεία.

Και στους τρεις καταδικασθέντες αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, γεγονός που λειτούργησε ευνοϊκά για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου και είχε αποτέλεσμα να απομακρυνθεί από την επιβολή ισόβιας κάθειρξης.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στον Γιάννη Σμπώκο αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής διαγωγής μετά την πράξη, ενώ στους άλλους δύο καταδικασθέντες αυτά του πρότερου έντιμου βίου, της μετέπειτα καλής διαγωγής και της προσπάθειας άρσης των συνεπειών της πράξης τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, στην Clavis φαίνεται να διοχετεύθηκαν και να διακινήθηκαν ποσά ύψους περίπου 12 εκατ. ευρώ, που κατά την ανακριτική έρευνα αποτελούσαν «αμοιβή» του Γιάννη Σμπώκου από τα περίπου 90 εκατ. που φέρεται να δόθηκαν συνολικά ως «δώρα» για τα ρωσικά όπλα.

Λίγο πριν το δικαστήριο αποφασίσει για τα ελαφρυντικά, ο Γιάννης Σμπώκος έλαβε τον λόγο και ζήτησε από τους δικαστές να του αναγνωρίσουν ελαφρυντικά: «Αφήστε με να βοηθήσω την οικογένειά μου. Με καταδικάσατε, αλλά μη μου πάρετε τη ζωή. Δώστε μου ένα όραμα, μια ελπίδα. Μη μου κόψετε τα φτερά», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας εκτενή αναφορά στην πορεία του σε θέσεις ευθύνης.

Ανέφερε μάλιστα πως «αυτήν τη θέση», εννοώντας τη γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, «την αρνιόμουν έναν χρόνο». Ο Γιάννης Σμπώκος έχει καταδικαστεί σε πρόσκαιρες ποινές κάθειρξης και για άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.