12 Δεκέμβριος 2018, 18:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 16:54

Τουρκία: 11 οικόπεδα μεταβιβάστηκαν στην ελληνική κοινότητα της Τενέδου

  • Τουρκία: 11 οικόπεδα μεταβιβάστηκαν στην ελληνική κοινότητα της Τενέδου
    (Φωτ.: Facebook / Σύλλογος Απανταχού Τενεδίων)

Στα χέρια της ελληνικής κοινότητας Κοιμήσεως Θεοτόκου στην Τένεδο (τουρκικά: Bozcaada) βρίσκονται πλέον οι τίτλοι ιδιοκτησίας 11 οικοπέδων, τέσσερα χρόνια μετά τη διοικητική απόφαση που εκδόθηκε από το Συμβούλιο Βακουφίων. Το μεγαλύτερο από τα οικόπεδα έχει έκταση 37.495 τετραγωνικά μέτρα. «Μετά από μια μακρά ανάπαυλα στο θέμα της επιστροφής των βακουφικών ακινήτων που δημεύτηκαν κατά καιρούς, το ελπιδοφόρο μήνυμα ήρθε από την Τένεδο», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Σύνδεσμο Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων.

Τα βακούφια είναι τα ευαγή ιδρύματα (συνήθως χώροι λατρείας, σχολεία ή νοσοκομεία) που συστάθηκαν πριν από την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάνης με βάση το οθωμανικό δίκαιο.

Οι τουρκικές Αρχές σε πολλές περιπτώσεις δεν αναγνωρίζουν την κυριότητα των ιδρυμάτων της ελληνορθόδοξης μειονότητας επί πολλών ακινήτων, ναών και παρεκκλησίων. Έτσι πολλά οικόπεδα περιήλθαν στο τουρκικό Δημόσιο. Για το δε βακούφι Κοιμήσεως Θεοτόκου η κοινότητα Τενέδου δικαιώθηκε το 2009 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Σχετικά με τα 11 οικόπεδα ο Σύνδεσμος Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων σημειώνει ότι πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά παράλληλα τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ακίνητα που πρέπει να επιστρέψουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες. «Με αυτές τις επιστροφές θα αυξηθούν κάπως τα εισοδήματα της κοινότητας και τρόπον τινά λίγο θα αναπνεύσει», αναφέρεται.