12 Δεκέμβριος 2018, 17:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 16:53

Οι ΗΠΑ ράβουν το σάβανο της Τουρκικής Δημοκρατίας

  • Οι ΗΠΑ ράβουν το σάβανο της Τουρκικής Δημοκρατίας
    Φωτ.: iranintl.com

Του Arslan Bulut (Αρσλάν Μπουλούτ), εφ. Yeniçağ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για την επίσκεψη του διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, στις ΗΠΑ και τον Καναδά και τις επαφές που έκανε με μέλη της Γερουσίας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι εάν και είναι ενήμερος για το ταξίδι του Φιντάν, δεν έχει ενημερωθεί ωστόσο για τις επαφές που πραγματοποιούνται εκεί.

Ποιος είναι άραγε ο σκοπός της επίσκεψης του διοικητή της ΜΙΤ στις ΗΠΑ και τον Καναδά;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρόεδρος του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε για το θέμα: «Γιατί δεν ήρθε στη βουλή ο διοικητής της ΜΙΤ να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή για το ταξίδι του; Μήπως μας κρύβουν όσα ξέρει ήδη όλος ο κόσμος; Ο Ερντογάν είναι σίγουρα ενήμερος. Και αν δεν είναι ενημερωμένος, αυτό είναι τραγικό, όπως επίσης τραγικό είναι και το αντίθετο. Πώς είναι δυνατόν ο διοικητής της ΜΙΤ να μεταβεί στις ΗΠΑ και να ενημερώσει την Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας, χωρίς να το γνωρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας;».

Το σχέδιο ομοσπονδοποίησης της Τουρκίας
Όταν δημοσιευθεί αυτό το άρθρο, ο Χακάν Φιντάν θα έχει επιστρέψει από τις ΗΠΑ και τον Καναδά και θα έχει ενημερώσει τον Ερντογάν για τις επαφές του. Φυσικά, ο λαός δεν πρόκειται να μάθει τι συζητήθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ. Πάντως, ο αντιστράτηγος ε.α. Ισμαήλ Χακί Πεκίν, που διετέλεσε Διευθυντής Πληροφοριών του ΓΕΕΘΑ, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Chatham House «γίνονται συζητήσεις για το αν η Τουρκία θα γίνει ομοσπονδία ή συνομοσπονδία». Όμως γιατί συζητιέται κάτι τέτοιο; 


Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου (φωτ.: CHP / Flickr)


Γιατί δεν συζητά μια τουρκική δεξαμενή σκέψης, το σενάριο ομοσπονδοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου και συζητά η βρετανική δεξαμενή σκέψης για το μέλλον της Τουρκίας;

Πριν πει ο Τουργκούτ Οζάλ το περίφημο «να συζητήσουμε το θέμα της ομοσπονδοποίησης της Τουρκίας», είχε προηγηθεί ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κενάν Εβρέν, ο οποίος είχε φέρει στο προσκήνιο το χωρισμό της Τουρκίας σε οκτώ αυτόνομες περιφέρειες. «Να διαχωρίσουμε την Τουρκία σε οκτώ αυτόνομες περιφέρειες», δήλωσε ο Κενάν Εβρέν και πρόσθεσε, προπαγανδίζοντας το εγχείρημα: «Επισκέφθηκα τη Βαυαρία και είδα υψωμένες τρεις σημαίες στα δημόσια κτίρια του κρατιδίου. Τους ρώτησα σχετικά και μου εξήγησαν ότι «η μια είναι η σημαία της ΕΕ, η άλλη της Γερμανίας και η τρίτη της Βαυαρίας». Με άλλα λόγια, ήθελε να χωρίσει την Τουρκία σε οκτώ αυτόνομες περιφέρειες, με τη δική της σημαία η κάθε μία.

Συνομοσπονδία Τούρκων-Αράβων-Κούρδων
Το έτος 2010, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας, συνοδευόμενος από οκτώ εισαγγελείς και δικαστές, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ, μετά από πρόσκληση του εκεί υπουργείου Δικαιοσύνης. Επισκέφθηκαν πρώτα την Ουάσιγκτον και στη συνέχεια ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων το Κολοράντο και η Αριζόνα, όπου και μελέτησαν το σύστημα των αυτόνομων περιφερειών. Τα έξοδα του ταξιδιού, που διήρκεσε μια εβδομάδα, κάλυψε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.


Οι περιοχές των Κούρδων εντός του τουρκικού κράτους

Η Επιτροπή για την Τουρκία, της ΕΕ, πριν λίγο καιρό, διέθεσε το ποσό των 150 χιλιάδων ευρώ, για να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, επαφές και συζητήσεις στο Όσλο, προς εξεύρεση λύσης στο Κουρδικό, υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Δημοκρατικής Εξέλιξης της Αγγλίας. Σ’ αυτό να προσθέσουμε τη δήλωση του βουλευτή του AKP Ραβζά Καβακτσί Καν, ο οποίος είπε ότι μαζί με την «Επιτροπή της Κεντρικής Διοίκησης του AKP», συμμετείχε σε ταξίδι στη Γερμανία, όπου έγιναν διάφορες επαφές και συζητήσεις ενώ εξετάστηκε το γερμανικό ομοσπονδιακό σύστημα! Η ΜΙΤ είναι οπωσδήποτε ενήμερη για τις επαφές αυτές και μένει να δούμε τι σχέδιο προσπαθούν να μας φέρουν.

Είναι το σχέδιο που πρώτος ο Αμπντουλάχ Οτζαλάν έφερε στο προσκήνιο, μιλώντας για «Συνομοσπονδία Τούρκων-Αράβων-Κούρδων» που θα ενώνει και θα συγκροτεί την «ταυτότητα της Μέσης Ανατολής».

Το Μεγάλο Ισραήλ
Το σχέδιο είναι η αιτία διαμελισμού του Ιράκ και της Συρίας από τις ΗΠΑ, την Αγγλία και το Ισραήλ, που οδήγησε στη δημιουργία δυο κουρδικών κρατιδίων, τα οποία όμως είναι στην ουσία «εσωτερικά κρατίδια του Ισραήλ». Αυτό το σχέδιο είναι και η αιτία που γέμισε η Τουρκία με εκατομμύρια Σύρους. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος πίσω από τις επιθέσεις που δέχεται η τουρκική ταυτότητα. Ο προσωρινός χαρακτηρισμός της «συνομοσπονδίας», στην ουσία προμηνύει τις Ηνωμένες Πολιτείες της Μέσης Ανατολής. Πραγματικός στόχος όμως είναι το Μεγάλο Ισραήλ.


Κούρδοι πεσμεργκά κατευθυνόμενοι προς το Κομπάνι, καταχειροκροτούνται από Κούρδους στην νοτιανατολική Τουρκία (φωτ.: scmp.com)

Ο αρχηγός του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφερόμενος στο «νέο κύκλο διαλόγου για τη λύση του Κουρδικού» στο Όσλο, αντέδρασε με τη σκληρή δήλωση «βάλτε το μυαλό στο κεφάλι σας, σταματήστε τις φωνές για λύση, δεν σας παίρνει». Όμως ο Μπαχτσελί παρέμεινε σιωπηλός στη δήλωση Καβακτσί για ομοσπονδοποίηση της Τουρκίας. 

Μια λαϊκή παροιμία λέει ότι το σαράκι τρώει το δένδρο από μέσα. Οι ΗΠΑ ράβουν το σάβανο της Τουρκικής Δημοκρατίας. Υπάρχει κάποιος αρμόδιος από το τουρκικό κράτος να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους πολίτες; Τα πολιτικά κόμματα τι κάνουν; Μήπως το μαντρί είναι αφύλαχτο;

Arslan Bulut
Μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης.