3 Φεβρουάριος 2014, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:35

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του συλλόγου Ποντίων, Ιλίου & Πετρούπολης

  • Σε κλίμα έντονης συγκίνησης εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του συλλόγου Ποντίων, Ιλίου & Πετρούπολης

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του συλλόγου Ποντίων, Ιλίου & Πετρούπολης. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013 τα εγκαίνια της νέας ιδιόκτητης στέγης του συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός». Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό που τελέστηκε από τον αιδεσιμότατο πατέρα Αρσένιο, oι Δήμαρχοι Πετρούπολης και Ιλίου κ. Θωμάς Κοτσαμπάς και κ.Νικόλαος Ζενέτος αντίστοιχα συνοδευόμενοι από τον Αντιπεριφερειάρχη δυτικού τομέα Αττικής κ. Κωνσταντίνο Παπαντωνίου έκοψαν την κορδέλα.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Κουλαξουζίδης εμφανώς συγκινημένος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν, ώστε το όνειρο της απόκτησης της ιδιόκτητης στέγης να γίνει πραγματικότητα. Ιδιαίτερη μνεία έγινε αρχικά στο Δήμο Πετρούπολης που με προτροπή του τότε δημάρχου κ.Γεώργιου Γιώγου δόθηκε ως δωρεά το οικόπεδο στο σύλλογο το 1997, έπειτα στις επόμενες δημοτικές αρχές της Πετρούπολης και του Ιλίου, που με τη στήριξή τους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου αυτού, καθώς επίσης και σε μέλη του συλλόγου που με τις δωρεές τους αλλά και με προσωπικό αγώνα και κόπο πραγματοποιήθηκε, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, η οικοδόμηση και ανέγερση του νέου κτιρίου. Ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε δε ότι η νέα πολιτιστική στέγη θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον της στο μοναδικό σκοπό της μεταλαμπάδευσης, στις επόμενες γενιές, της αγάπης για την πολιτιστική παράδοση του ποντιακού ελληνισμού, της διάδοσής της στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο, αλλά και της διάσωσης της Μνήμης, των ηθών και των εθίμων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο αιδεσιμότατος πατέρας Αρσένιος, οι δήμαρχοι Πετρούπολης και Ιλίου κ.Κοτσαμπάς Θωμάς και κ.Ζενέτος Νικόλαος αντίστοιχα, οι αντιδήμαρχοι Πετρούπολης κ.Ραγκούσης Εμμανουήλ και Χαραλαμπόπουλος Ιωάννης και κ.Βομπιράκη Νικολέττα, καθώς και ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Κέντρου Ιλίου κ.Δεύτος Θεόδωρος. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη δυτικού τομέα Αττικής κ.Παπαντωνίου Κωνσταντίνου καθώς και των περιφερειακών συμβούλων κ.Μαριδάκη Στυλιανό, κ.Πανταλάκη Ιωάννα και κ.Ερμίδου Γεωργία. Αξιόλογη ήταν η παρουσία του πρώην δημάρχου Πετρούπολης κ.Γιώγου Γιώργου και του πρώην δημάρχου και νυν δημοτικού σύμβουλου Πετρούπολης κ.Βλάχου Στέφανου καθώς και των δημοτικών συμβούλων Πετρούπολης κ.Μαλαθρίτη Νικόλαο, κ.Κατσαμάκη Βασίλειο, κ.Σακούτη Νικόλαο, κ.Ταλιούρα Δημήτριο, κ.Δημητρίου Σοφία, κ.Κανέλη Ζαχαρούλα, κ.Λάππα Θεόδωρο και κ.Κάκαλη Παναγιώτη.

Από μια τέτοια σημαντική για το σύλλογο εκδήλωση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα αδελφά σωματεία που στήριζαν και στηρίζουν κάθε προσπάθεια του συλλόγου. Τίμησαν λοιπόν με την παρουσία τους από το σύλλογο Ποντίων Καματερού ο πρόεδρος κ.Λεσγίδης Παναγιώτης, από την ένωση ποντίων Αιγάλεω ο πρόεδρος κ.Ατματζίδης Ιωακείμ, από το σύλλογο ποντίων Μεταμόρφωσης ο πρόεδρος κ.Αμανατίδης Θεόδωρος, από το σύλλογο ποντίων Ωροπού ο πρόεδρος κ.Λεμονίδης Πολυχρόνης, από το σύλλογο ποντίων Ασπροπύργου η πρόεδρος του συλλόγου και αντιπρόεδρος Σ.Π.Ο.Σ κ.Σωτηριάδου Αθηνά, από το σύλλογο ποντίων «Αργοναύται Κομνηνοί» ο πρόεδρος κ.Καστανίδης Θεόφιλος, από το σύλλογο ποντίων Αγ.Βαρβάρας ο αντιπρόεδρος του συλλόγου και πρώην πρόεδρος Σ.Π.Ο.Σ κ.Σαββίδης Ιωάννης, από το σύλλογο ποντίων Βριλησσίων οι εκπρόσωποι κ.Χοντροματίδης Γιώργος και κ.Τσελεπίδης Βασίλης, από το σύλλογο ποντίων Κορυδαλλού ο πρόεδρος του συλλόγου και πρόεδρος του Ψωμιάδιου Πολιτιστικού Κέντρου κ.Χριστοφορίδης Δημήτρης, από το σύλλογο ποντίων Ελευσίνας κ. Μουρατίδης Νίκος, από το σύλλογο ποντίων Αιτωλοακαρνάνων εκ πόντου κ. Κοντοχρήστος Θεοφάνης, από το σύνδεσμο ποντιακών σωματείων ο πρόεδρος κ. Βαρυθιμιάδης Γιώργος, από το σύλλογο ποντίων Μελισσίων οι κ.Θεοδωρίδης, κ.Τομπουλίδη και κ. Μαυροπούλου, από το σύλλογο ποντίων Σπάτων-Λούτσας κ.Ευκαρπίδης Κωνσταντίνος, από τον εξωραϊστικό σύλλογο Προφήτη Ηλία κ.Βεντούρης Δημήτρης, από το σύλλογο Ρουμελιωτών κ.Βελής Ευάγγελος, από το πολιτιστικό σύλλογο Πετρούπολης «Τερψιχόρη» κ.Κούρτη Κωνσταντίνα, από τον χορευτικό όμιλο ποντίων «Σέρρα» κ.Ζουρνατζίδης Νίκος, από το σύλλογο Κρητών Πετρούπολης οι κ. Κλάδος Κωνσταντίνος, κ.Ζησάκης Κωνσταντίνος και κ.Μπαγιωργάκη Σοφία, από το σύλλογο Πελοποννησίων Πετρούπολης η κ.Παπαδαντωνάκου Δέσποινα, από το σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων και Ευρυτάνων κ.Κυρίτσης Αντρέας, από το σύλλογο Ηπειρωτών Πετρούπολης ο πρόεδρος κ.Καραγιαννίδης, από το σύλλογο «Φλόγα» η πρόεδρος κ.Μπότσαρη Βαρβάρα, από το γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό βιοτεχνίας-οικοτεχνίας και αγροτουρισμού «Αιαντίς» δήμου Ωροπού κ. Καβακάκη Αγγελική, από το σύλλογο Κρητών Ωροπού και πέριξ περιοχών η κ.Μαντώ Ζωή, εκπρόσωπος από το σύλλογο Ηλείων του δήμου Ιλίου «Αρχαία Ολυμπία» καθώς και η εκδότης του περιοδικού «Δυτικές Διαδρομές» κ.Μαριάννα Ιωαννίδη-Στεφανάκη.

Ιδιαίτερη τιμή για το σύλλογο ήταν η παρουσία του προέδρου επιτροπής ποντιακών μελετών, προέδρου ομοσπονδίας ποντίων Ευρώπης και επίτιμου προέδρου της ομοσπονδίας ποντίων ΗΠΑ-Καναδά κ.Γαλανίδη Χρήστου καθώς επίσης του πόντιου ηθοποιού και λαογράφου κ.Λάζου Τερζά.

Στην εκδήλωση έγινε προβολή ολιγόλεπτου βίντεο αφιερωμένο στην πορεία του συλλόγου από το 1982, που ιδρύθηκε, έως και σήμερα. Έπειτα απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στους δυο δήμους Πετρούπολης και Ιλίου και τις εκάστοτε δημοτικές αρχές για τη στήριξή τους στο σύλλογο καθώς και στο επίτιμο μέλος του συλλόγου, τον κ. Xαράλαμπο Παγκαλίδη, που παντός καιρού στάθηκε αρωγός, συμπαραστάτης και υποστηρικτής της ιδέας της νέας στέγης του συλλόγου.

Παράλληλα με την εκδήλση των εγκαινίων της νέας πολιτιστικής στέγης, ο δήμαρχος Πετρούπολης εγκαινίασε και την πλατεία που βρίσκεται έναντι του νέου κτιρίου, η οποία ονομάστηκε πλέον σε πλατεία «Ευξείνου Πόντου», προς τιμήν των Αλησμόνητων Πατρίδων.

«Ένα νέο πολιτιστικό ταξίδι ξεκίνησε με καπετάνιο την παράδοση και τον πολιτισμό και εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να διατηρήσουμε την ταυτότητά μας και να συνεχίσουμε το έργο των προγόνων μας», με αυτά τα λόγια ολοκληρώθηκε η εκδήλωση ενώ ακολούθησε δεξίωση με μπουφέ, τραγούδια  και χορό στην πλατεία  με τους μουσικούς του συλλόγου Ηλία Υφαντίδη, Γιώργο Κουλαξουζίδη και Ορέστη Καράδη.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Πηγή: dytikesdiadromes.gr

Gallery