12 Δεκέμβριος 2018, 14:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 14:19

Παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου Αλβανού

  • Ποιους προτείνει η Βουλή για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου 5
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Παραγγελία σε εισαγγελικό λειτουργό να διερευνήσει ποινικά και πειθαρχικά τη διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων στην υπόθεση κακοποίησης του 19χρονου Αλβανού μέσα στο κελί του στις φυλακές Αυλώνα έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Ο 19χρονος, που μεταφέρθηκε σε άλλο κατάστημα κράτησης, είναι προφυλακισμένος για τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.

Χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης ζήτησε να γίνει διερεύνηση του περιστατικού του ξυλοδαρμού. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών παρήγγειλε να γίνει πειθαρχική έρευνα για ενδεχόμενες ευθύνες σωφρονιστικών υπαλλήλων, ενώ ο πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος αφορά και τους κρατούμενους που συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό.

Εκτός από το βίντεο που κυκλοφόρησαν οι ίδιοι οι δράστες στο διαδίκτυο, υπήρξε και συνέντευξη ενός κρατουμένου που δήλωσε ότι συμμετείχε στον ξυλοδαρμό και ότι είναι έτοιμος να δεχθεί την πειθαρχική ποινή. Ο 19χρονος ισχυρίστηκε ότι ίσως να έχει βιαστεί (τόνισε ότι λιποθύμησε και ότι όταν ανάκτησε τις αισθήσεις του δεν φορούσε εσώρουχο), τον ισχυρισμό ωστόσο διαψεύδουν και οι κρατούμενοι.

Σε ανακοίνωση του ο Μιχάλης Καλογήρου σημειώνει ότι ο κρατούμενος υποβλήθηκε σε ιατροδικαστική εξέταση και ότι δεν υπήρξαν ευρήματα βιασμού. Ο υπουργός Δικαιοσύνης καταδίκασε κάθε πράξη βίας που εκδηλώνεται από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, «πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει στη φυλακή».