12 Δεκέμβριος 2018, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 16:23

Χρηματοδότηση 2,93 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των μουσείων Εθνικής Αντίστασης και Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη

  • Χρηματοδότηση 2,93 εκατ. ευρώ για την ανέγερση των μουσείων Εθνικής Αντίστασης και Προσφυγικού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
    Το κτίριο στρατωνισμού του στρατοπέδου Παύλου Μελά (φωτ.: pavlosmelas.gr)

Πριν από έναν χρόνο υπεγράφη η συμφωνία παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά στον ομώνυμο δήμο Θεσσαλονίκης. Τα σχέδια ανάπλασης του στρατοπέδου, εκτάσεως 350 στρεμμάτων, περιλαμβάνουν μετατροπή του χώρου σε Μητροπολιτικό Πάρκο και αξιοποίηση των ιστορικών του κτηρίων. 

Με νέα χρηματοδότηση τριών εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε πρόσφατα, σε κτήριο του στρατοπέδου θα στεγαστούν το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και το νέο δημαρχείο του Δήμου Παύλου Μελά.

Στο ισόγειο του μονώροφου και εμβληματικού κτηρίου στρατωνισμού που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία των δύο νέων μουσείων, η μελέτη προβλέπει πολυλειτουργικούς χώρους ιστορικής μνήμης και πολιτισμού, αφιερωμένους στην Εθνική Αντίσταση και τον προσφυγικό Ελληνισμό. Τον χώρο συμπληρώνουν αίθουσες πολιτιστικών δραστηριοτήτων (περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσικών – θεατρικών εκδηλώσεων και καλλιτεχνικών συμβάντων), μικρό αμφιθέατρο καθώς και κυλικείο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Στον όροφο του κτιρίου θα στεγαστεί το νέο δημαρχείο και οι υπηρεσίες του, καθώς και διοικητικοί χώροι για την υποστήριξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων των μουσείων.


Το κτήριο που θα στεγάσει τα δύο νέα μουσεία και ο προαύλιος χώρος (φωτ.: pavlosmelas.gr)

«Δήμος, Περιφέρεια και κεντρική διοίκηση, αφουγκραζόμαστε τη δύναμη και τη θέληση των πολιτών και σε αγαστή συνεργασία με τους διοικητικούς και χρηματοδοτικούς θεσμούς που στέκονται αρωγοί και υποστηρικτές του οράματός μας, βάζουμε ουσιαστικά θεμέλια για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά. Πατάμε σταθερά πάνω στο αρχικό μας σχέδιο, έχοντας πάντα ως στόχο την ποιοτική εξέλιξη της πόλης μας και τον εναρμονισμό της με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα», δήλωσε ο δήμαρχος Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Η διπλή έγκριση χρηματοδότησης, επετεύχθη με την ένταξη του εμβληματικού για την περιοχή έργου, στον αναπτυξιακό προγραμματισμού του ΕΣΠΑ 2014-2020 και στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Gallery