12 Δεκέμβριος 2018, 10:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 10:50

Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους της Αθήνας

  • Οι Μωμόγεροι ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους της Αθήνας
    Από την περσινή παράσταση των Μωμόγερων στην Καλλιθέα (Φωτ.: Κώστας Αλεξανδρίδης)

Στους δρόμους και τις πλατείες της Αθήνας ετοιμάζονται να βγουν για μια ακόμη χρονιά οι Μωμόγεροι, παρουσιάζοντας ένα πανάρχαιο έθιμο των Ελλήνων του Πόντου και προαγγέλλοντας την έναρξη του δωδεκαήμερου κύκλου των χειμερινών εορτών.

Με την επιμέλεια του Κώστας Αλεξανδρίδη, Μωμόγεροι βγαίνουν στην Καλλιθέα, το Ίλιον και την Πετρούπολη το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου.

Το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» θα δώσει παράσταση το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου. Η πομπή θα ξεκινήσει στις 16:00 από την έδρα του συλλόγου (Μαντζαγριωτάκη 38, Καλλιθέα) και θα καταλήξει στις 18:00 στην πλατεία Κύπρου.

Την επομένη το δρώμενο θα παρουσιάσει η θεατρική ομάδα του Συλλόγου Ποντίων Πετρούπολης και Ιλίου «Μανουήλ Κομνηνός». Η πομπή θα ξεκινήσει από τα γραφεία του σωματείου στην Πετρούπολη (ώρα 11:45) και θα διασχίσει την κεντρική λεωφόρο (από τη στρογγυλή πλατεία έως την πλατεία Ηρώ). Στη συνέχεια (ώρα 13:00) το δρώμενο μεταφέρεται στο Ίλιον διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους με κατάληξη την πλατεία Γεννηματά.

Τη διδασκαλία, καθώς και την επιμέλεια της παρουσίασης του εθίμου, έχει ο πρόεδρος του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» Κώστας Αλεξανδρίδης.