12 Δεκέμβριος 2018, 00:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2018, 23:50

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της αποφυλάκισης Ντεμιρτάς

  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπέρ της αποφυλάκισης Ντεμιρτάς
    O Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτ.: HDP)

Ισχυρό ψήφισμα, με το οποίο θα ζητείται η άμεση αποφυλάκιση τέως συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αναμένεται να υιοθετήσει την Τετάρτη (12/12), ημέρα έναρξης της δίκης του, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συζήτηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Στρασβούργο, εκφράστηκε η πλήρης στήριξη στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων(ΕΔΑΔ), το οποίο κάλεσε την Τουρκία να επισπεύσει τη δικαστική υπόθεση του Ντεμιρτάς, υπογραμμίζοντας πως η προφυλάκισή του διαρκεί περισσότερο απ' ό,τι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, μιλώντας στην Ολομέλεια, τόνισε ότι «δεν μιλάμε μόνο για τη μοίρα ενός ανθρώπου, αλλά για τη δημοκρατία στην Τουρκία, η οποία υπονομεύεται».

Ευρωβουλευτές επεσήμαναν ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ «αποτελεί ράπισμα για τον Ερντογάν, ο οποίος έχει στείλει φυλακή όλους τους αντιφρονούντες». Επίσης, υποστηρίχθηκε η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ και η επιβολή εμπάργκο στην εισαγωγή τουρκικών αγροτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, σε παρέμβαση του, συνεχάρη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απόφαση του, την Φεντερίκα Μογκερίνι, την Κάτι Πίρι και όλους όσοι συνέβαλαν για την έκδοση ψηφίσματος, που, όπως δήλωσε, «μάλλον θα περάσει από την Ολομέλεια». Επεσήμανε ακόμη ότι «ο Ντεμιρτάς, το μόνο που έκανε ήταν να υπερασπιστεί τον λαό του, τα δικαιώματα του λαού του» και έθεσε το ερώτημα: «Τι άλλο πρέπει να κάνει η Κομισιόν για να είμαστε αποτελεσματικοί;». Είναι φανερό, είπε, ότι τα λόγια «δεν πιάνουν τόπο στα αυτιά του κ. Ερντογάν. Από τη μια μπαίνουν και από την άλλη βγαίνουν». Πρέπει, κατέληξε ο Τ. Χατζηγεωργίου, «να δούμε τι μέτρα μπορεί να ληφθούν. Αλλιώτικα θα μας μείνουν οι αποφάσεις».

Σημειώνεται ότι στις 18 και 19 του μηνός θα συνεδριάσει στην Άγκυρα η μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.