11 Δεκέμβριος 2018, 15:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2018, 15:00

Συμφωνία των Πρεσπών: Τα επόμενα βήματα στη Βουλή της πΓΔΜ

  • Ζάεφ: Είμαι «Μακεδόνας» από τη Βόρεια Μακεδονία 2
    (Φωτ.: Facebook / Zoran Zaev)

Στην τρίτη και τελευταία φάση μπαίνει πλέον η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, μετά και την ολοκλήρωση χθες της δημόσιας διαβούλευσης επί των τροπολογιών που κατέθεσε η κυβέρνηση Ζάεφ, και οι οποίες σε πρώτη φάση πήραν την έγκριση της Βουλής.

Η δημόσια διαβούλευση κράτησε πέντε ημέρες κατά τη διάρκεια των οποίων διοργανώθηκαν πέντε ανοιχτές συζητήσεις στα Σκόπια, στο Στιπ και στο Τέτοβο.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας που «ξεκλειδώνει» τη Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση της πΓΔΜ θα πρέπει μέχρι αύριο να καταθέσει στο κοινοβούλιο τα τελικά κείμενα των τροπολογιών του Συντάγματος και μία έκθεση με τα συμπεράσματα της διαβούλευσης. Στη συνέχεια η διαδικασία θα μπει στην τελική της φάση.

Ο πρόεδρος της Βουλής της πΓΔΜ Ταλάτ Τζαφέρι εξήγησε ότι με βάση τον Κανονισμό πρώτα οι τροπολογίες θα συζητηθούν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, και εκεί είναι δυνατό να υπάρξουν αλλαγές στα κείμενα. Ακολούθως, το νωρίτερο έως τις 9 Ιανουαρίου θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια και μέχρι τις 15 του μήνα θα πρέπει να γίνει η τελική ψηφοφορία.

Για την έγκριση των τεσσάρων τελικών τροπολογιών απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές), κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να διατηρήσει τη στήριξη των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή του VMRO-DPMNE και ψήφισαν υπέρ της έναρξης των διαδικασιών που αλλάζουν και το όνομα. Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, πάντως, εμφανίζεται βέβαιος ότι η χώρα του θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.