11 Δεκέμβριος 2018, 13:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2018, 11:24

Γενοκτονία και μαζικές θηριωδίες: Μια σημαντική ακαδημαϊκή συνάντηση στο ΑΠΘ

  • Εισαγγελική παρέμβαση για τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Pixel)

Μπορεί να γίνει μια συγκριτική παρουσίαση των διαφορετικών μορφών βίαιης συμπεριφοράς σε μαζικό επίπεδο; Γύρω από αυτό το ερώτημα, και επιχειρώντας μια διασαφήνιση των εννοιών, επιστήμονες από την Ελλάδα και από το εξωτερικό θα βρεθούν στις 13 και 14 Δεκεμβρίου στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ για τη διεθνή ακαδημαϊκή συνάντηση με τον τίτλο «Comparing genocide and mass atrocities» (Συγκρίνοντας τη γενοκτονία και τις μαζικές θηριωδίες).

Οι εισηγήσεις θα γίνουν στα ελληνικά και στα αγγλικά και θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση.

Βασικοί εισηγητές θα είναι δύο ιστορικοί: ο κορυφαίος μελετητής του Ολοκαυτώματος και της Γενοκτονίας των Αρμενίων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris IV, Ιβ Τερνόν, και ο δρ Σύγχρονης Ιστορίας Βλάσης Αγτζίδης ο οποίος θα παρουσιάσει το θέμα «Αναζητώντας την αρχική έμπνευση πριν από την Τελική Λύση». Επιπλέον για πρώτη φορά σε μια ακαδημαϊκή συνάντηση θα παρουσιαστούν στο πραγματικό ιστορικό τους πλαίσιο τα γεγονότα που συνέβησαν στην Ανατολή στις αρχές του 20ού αιώνα.

Μεταξύ των ομιλητών είναι οι διδάσκοντες στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών Κυριάκος Χατζηκυριακίδης και Θεοδόσης Κυριακίδης οι οποίοι θα παρουσιάσουν το ζήτημα της ελληνικής γενοκτονίας στον μικρασιατικό Πόντο, ο δρ Ιστορίας Τάσος Χατζηαναστασίου που θα μιλήσει για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τις εθνικές εκκαθαρίσεις στα Βαλκάνια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η δρ Ιστορίας Μαρία Καβάλα και ο υπεύθυνος της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών Γιώργος Αντωνίου θα αναλύσουν τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα κατά τον 19ο και 20ό αιώνα.

Κατά τη διάρκεια των διήμερων εργασιών θα γίνουν και εισηγήσεις για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, τη δημόσια συζήτηση στην Τουρκία για την αναγνώριση, την περίπτωση της Καμπότζης, τις σταλινικές διώξεις, τις ρίζες του αντισημιτισμού στην Ευρώπη και τις διαδικασίες για την Τελική Λύση.

Η διεθνής ακαδημαϊκή συνάντηση του ΑΠΘ για τις γενοκτονίες και τις μαζικές θηριωδίες διοργανώνεται από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (υπεύθυνη καθηγήτρια Αγγελική Ζιάκα) και από το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Παρίσι Mémorial de la Shoah (υπεύθυνος Μπρούνο Μπόιερ), και απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές στους οποίους θα δοθεί και βεβαίωση παρακολούθησης. Υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης.

  • Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα και τους ομιλητές.