10 Δεκέμβριος 2018, 22:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2018, 22:03

Διάγγελμα Μακρόν με αύξηση μισθών και φοροελαφρύνσεις

  • Μακρόν: Πλήρης αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις
    Ο Εμανουέλ Μακρόν (φωτ. αρχείου: EPA / Yoan Valat)

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκε απόψε στο πολυαναμενόμενο τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου». Ο Γάλλος πρόεδρος είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους, που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.

Ακόμη, ανακοίνωσε την αύξηση μισθών κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο και χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα. Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.

Εκτός από την αύξηση των μισθών, που όπως υποστήριξε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε τις επιχειρήσεις, που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε ακόμη ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας. «Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή» στην ακολουθούμενη πολιτική, τόνισε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.