10 Δεκέμβριος 2018, 18:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2018, 18:55

Brexit: Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την αναβολή της ψηφοφορίας στη Βουλή

  • Brexit: Όχι στη συμφωνία από πρώην στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών και άμυνας
    (Φωτ.: EPA / Chris J. Ratcliffe / POOL)

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο την αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες σχετικά με το Brexit, καθώς αναμενόταν να απορριφθεί με σημαντική διαφορά. Μάλιστα, όπως είπε ενώπιον του Κοινοβουλίου, η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία».

Η αναβολή οδήγησε αμέσως σε πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας, καθώς η έξοδος από την ΕΕ χωρίς συμφωνία είναι το καταστροφικό σενάριο για τους οικονομικούς κύκλους της Βρετανίας.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας, αλλά και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις από την ΕΕ σχετικά με τη διευθέτηση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων. «Είναι σαφές ότι αν και υπάρχει ευρεία στήριξη για πολλά από τα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας, στο θέμα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας επικρατεί εκτενής και βαθιά ανησυχία», είπε η Τερέζα Μέι. «Επομένως, θα αναβάλουμε την ψηφοφορία που είχε προγραμματιστεί για αύριο, προκειμένου να μη διχάσουμε το Κοινοβούλιο αυτή τη χρονική στιγμή».

Ανακοινώνοντας την απόφασή της για την αναβολή, η Μέι είπε στους βουλευτές ότι αν θέλουν εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ πρέπει να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, δηλαδή ένα δεύτερο δημοψήφισμα, την παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Θέλει το Κοινοβούλιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία του Brexit;», διερωτήθηκε η Μέι. «Εάν ναι, θέλει να το κάνει μέσω της επίτευξης μιας συμφωνίας με την ΕΕ; Εάν η απάντηση είναι ναι, και νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του σώματος, τότε θα πρέπει να διερωτηθούμε αν είμαστε προετοιμασμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς. Διότι δεν θα υπάρξει μακροχρόνιο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα συζητήσει με τους Ευρωπαίους ομολόγους της στις Βρυξέλλες τις ανησυχίες του βρετανικού Κοινοβουλίου για τη συμφωνία του Brexit.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρι Κόρμπιν κάλεσε τη Μέι «να αφήσει να κυβερνήσουν εκείνοι που μπορούν», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων και είναι αποδιοργανωμένη. Επίσης, ο ευρωσκεπτικιστής βουλευτής και υψηλόβαθμο στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε ότι η πρωθυπουργός «πρέπει είτε να κυβερνήσει τη χώρα είτε να παραιτηθεί». Τόνισε δε ότι «αυτό δεν είναι διακυβέρνηση, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει τον Τζέρεμι Κόρμπιν στην κυβέρνηση [...] Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Η πρωθυπουργός πρέπει είτε να κυβερνήσει, είτε να παραιτηθεί».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.