10 Δεκέμβριος 2018, 15:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2018, 15:40

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Προς αναβολή η ψηφοφορία για το Brexit

  • Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Προς αναβολή η ψηφοφορία για το Brexit
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να βρεθεί ενώπιον των Βρετανών βουλευτών η Τερέζα Μέι, την ώρα που οργιάζουν οι φήμες για πιθανή αναβολή της αυριανής ψηφοφορίας για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit. Εκτός από την πρωθυπουργό δηλώσεις θα κάνει και η επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων Άντρεα Λίντσομ, κάτι που σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή του BBC υποδηλώνει ότι πράγματι η ψηφοφορία θα αναβληθεί. Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Τερέζας Μέι επιμένει ότι όλα θα γίνουν βάσει προγράμματος και ότι δεν σκοπεύει να μπει και πάλι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης.

Κάθε επαναδιαπραγμάτευση αποκλείει και η Κομισιόν, η οποία δηλώνει ότι η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη και η μόνη πιθανή.

Πάντως, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το δικαίωμα να αλλάξει γνώμη και να ανακαλέσει μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο μπορεί να κάνει πίσω χωρίς να συμβουλευτεί τα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη.

Όπως σημειώνεται στο κείμενο της απόφασης, «η δυνατότητα αυτή υπάρχει εφόσον η συμφωνία αποχώρησης ανάμεσα στην ΕΕ και το εκάστοτε κράτος-μέλος δεν έχει τεθεί σε ισχύ, ή αν δεν έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή σε διάστημα δύο ετών από την ημερομηνία που το κράτος-μέλος θα ενημερώσει για την πρόθεσή του να αποχωρήσει, και εάν μια οποιαδήποτε πιθανή παράταση δεν έχει λήξει».