10 Δεκέμβριος 2018, 16:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2018, 16:00

Τι έγινε στη δίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Συμβούλιο της Επικρατείας

  • ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση δώρων των δημοσίων υπαλλήλων 2
    Εξωτερική άποψη του κτηρίου του Συμβουλίου της Επικρατείας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Η αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που είχε καταθέσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και ακόμα δεκατρείς Παμμακεδονικές Ενώσεις της ομογένειας εκδικάστηκε, την Παρασκευή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι Παμμακεδονικές Ενώσεις κάνουν λόγο για «εφιαλτική» και «προδοτική» συμφωνία, ζητώντας την άμεση ακύρωσή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Παμμακεδονικών, η διαδικασία στο ΣτΕ ήταν αρκετά έντονη, με την εισηγήτρια του δικαστηρίου Αικατερίνη Χριστοφορίδου να αγορεύει ψιθυριστά, και ως συνέπεια αυτού «μεγάλο μέρος της ακροαματικής διαδικασίας δεν ακούστηκε από το κοινό και τους συνηγόρους».

Η ανακοίνωση κατηγορεί και την πρόεδρο του δικαστηρίου Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, πως επιχείρησε να μειώσει τη διάρκεια αγόρευσης των συνηγόρων των Παμμακεδονικών, δίνοντας τους μόνο 15 λεπτά «για να υπερασπιστούν την Μακεδονία». Στο ίδιο κλίμα, η πρόεδρος αποφάσισε να διακόψει την δίκη μετά από χειροκροτήματα του κοινού, και ζήτησε από τους δικαστές να αναχωρήσουν. Η επιμονή ωστόσο του κόσμο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ανάγκασε την πρόεδρο να επανέλθει για να συνεχιστεί η διαδικασία.


Εκπρόσωποι των Παμμακεδονικών Ενώσεων έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι συνήγοροι των Παμμακεδονικών αποδόμησαν την συμφωνία, αποδεικνύοντας ότι αντιβαίνει στο Σύνταγμα, την λαϊκή κυριαρχία αλλά και τη διεθνή νομολογία και τη Σύμβαση της Βιέννης. Ταυτόχρονα, εξήγησαν πως η κυβέρνηση δεν είχε σχετική εξουσιοδότηση ούτε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ούτε από τη Βουλή, αλλά ούτε από τον λαό για να προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας, υπενθυμίζοντας στους δικαστές ότι απειλείται η απόσχιση της Μακεδονίας και ο διαμελισμός της Ελλάδας.

Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση των Παμμακεδονικών, οι δικηγόροι της κυβέρνησης προκάλεσαν ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, υποστηρίζοντας «ότι οι διεθνείς συνθήκες της χώρας μας δεν κρίνονται».

Η ποιότητα των επιχειρημάτων των δικηγόρων του δημοσίου αναδεικνύεται και από «το πρωτάκουστο ότι δεν υπήρχαν σύνορα μεταξύ Ελλάδος και πρώην Γιουγκοσλαβίας ή Σερβίας μετά το 1913, και τα έθεσε τώρα η Συμφωνία των Πρεσπών».

Η ανακοίνωση καταλήγει εξηγώντας πως το κλίμα για την κυβέρνηση δεν είναι καλό καθώς πολλοί εκ των δικαστών δείχνουν συγκλονισμένοι και αντίθετοι με την συμφωνία, ενώ το σώμα αμφιταλαντεύεται. Ταυτόχρονα, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου δεσμεύονται να συνεχίσουν τον αγώνα για την τελική δικαίωση.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.