10 Δεκέμβριος 2018, 15:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2018, 14:41

Οι οθόνες φαίνεται να επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

  • Ο υπερβολικός χρόνος μπροστά στην οθόνη «σκοτώνει» τη φαντασία των παιδιών
    (Φωτ.: Pixabay.com)

Πρόωρη αραίωση του εγκεφαλικού φλοιού παιδιών 9 και 10 ετών που περνούν πάνω από επτά ώρες την ημέρα μπροστά από μία οθόνη δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της μεγάλης έρευνας που κάνει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ. Οι ερευνητές εντόπισαν διαφορετικά μοτίβα σε εγκεφαλογραφήματα που έγιναν σε παιδιά που χρησιμοποιούν αρκετά έξυπνες συσκευές και τάμπλετ, και παίζουν βιντεοπαιχνίδια. Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι η εξωτερική στιβάδα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των αισθητηριακών πληροφοριών, και όπως είπε στην εκπομπή του CBS «60 minutes» η γιατρός Γκάγια Ντάουλινγκ ακόμα δεν είναι σαφές αν τα μοτίβα στα εγκεφαλογραφήματα «είναι κάτι κακό» και αν προκαλούνται από το χρόνο παρακολούθησης.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε ότι αυτή είναι η εικόνα των εγκεφάλων παιδιών που περνούν πολλή ώρα μπροστά από τις οθόνες. Και δεν είναι ένα μόνο μοτίβο», πρόσθεσε.

Η εκπομπή «60 minutes» παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που είναι ακόμα σε εξέλιξη. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εγκεφαλογραφήματα σε 4.500 παιδιά και στόχος είναι να αποδειχθεί εάν η οθόνη προκαλεί ή όχι εθισμό. Ωστόσο για να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα και για να κατανοηθούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια ερευνών. Παρ’ όλα αυτά φαίνεται ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες είχαν χειρότερες επιδόσεις στις γλώσσες και σε νοητικές ασκήσεις.

«Η ανησυχία των ερευνητών, στους οποίους συμπεριλαμβάνομαι, είναι ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός φυσικού είδους ανεξέλεγκτου πειράματος με αντικείμενο την επόμενη γενιά παιδιών», δήλωσε στην εκπομπή ο Δημήτρης Χρηστάκης. Ο ελληνικής καταγωγής παιδίατρος είναι ένας από τους επικεφαλής της πρόσφατης οδηγίας που εξέδωσε η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, σύμφωνα με την οποία τα νήπια μικρότερα των 24 μηνών δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα ψηφιακά μέσα.