10 Δεκέμβριος 2018, 13:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2018, 13:29

«Πόλεμος» για την Αμφίπολη ανάμεσα στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Πολιτισμού

  • Εντολή για την Αμφίπολη από τη Μενδώνη
    (Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Σίριαλ με αρκετά επεισόδια είναι αυτό που έχει ξεσπάσει με αφορμή τις εργασίες στο μνημείο του Τύμβου Καστά. Πρωταγωνιστές είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ο Απόστολος Τζιτζικώστας έχει απειλήσει με μηνύσεις για τις καθυστερήσεις στα έργα της Αμφίπολης που ίσως «κοστίσουν» την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση), και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Νοέμβριο του 2017 με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα εξασφαλίστηκε 1 εκατ. ευρώ από το Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας την 1η Νοεμβρίου έστειλε επιστολή στη Μυρσίνη Ζορμπά ενημερώνοντάς την για σημαντικές καθυστερήσεις και κρούοντας τον κώδωνα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Το Βήμα επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού το οποίο διαβεβαιώνει ότι οι εργασίες στο χώρο έχουν ξεκινήσει, «και μάλιστα βαίνουν με γρήγορους ρυθμούς». Όπως τονίζεται, έχει ήδη εγκατασταθεί το εργοτάξιο, ολοκληρώνεται η μεταφορά διάσπαρτων λίθων που θα χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ ήδη γίνεται έργο στον τομέα της συντήρησης που περιλαμβάνει εργασίες καθαρισμού, στερέωσης και ανάδειξης.

Στην απάντηση που έδωσε στην εφημερίδα το υπουργείο επισημαίνει ότι υπάρχει συνεχής συνεργασία με υπηρεσίες της Περιφέρειας και ότι έχουν ξεκινήσει και ολοκληρώνονται και οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις οικοπέδων. Ειδική μνεία γίνεται και στο έργο που γίνεται στο πλαίσιο του Interreg που περιλαμβάνει την διαμόρφωση τη διαμόρφωση ενός οργανωμένου και επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου στην Αμφίπολη.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, πάντως, επιμένει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει απολύτως καμία εργασία στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. «Περιμένουμε ακόμα να μας απαντήσει το υπουργείο Πολιτισμού στα αναλυτικά ερωτήματα που θέσαμε για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες. Εμμένω λοιπόν στην προειδοποίησή μου ότι αν δεν μας απαντήσουν σύντομα ή αν δεν ξεκινήσουν οι εργασίες άμεσα, δεν έχω άλλη επιλογή από το να προσφύγω στη δικαιοσύνη», ανέφερε στο Βήμα.

Πηγές του υπουργείου Πολιτισμού κατηγορούν τον περιφερειάρχη για μικροπολιτικά παιχνίδια ενόψει των εκλογών, ενώ από την άλλη πηγές της Περιφέρειας καταλογίζουν στο υπουργείο ιδεοληψία απέναντι σε μια ανασκαφή «βαπτίστηκε εξαρχής “γαλάζια” και περιθωριοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». Ακόμα, στην κυβέρνηση καταλογίζεται αφενός ότι έχει περιθωριοποιήσει και την Κατερίνα Περιστέρη και αφετέρου ότι αδιαφορεί για την Αμφίπολη.

  • Με πληροφορίες από Το Βήμα / Έρη Βαρδάκη.