9 Δεκέμβριος 2018, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2018, 23:36

The Independent: Διέρρευσαν στοιχεία και δραστηριότητες Αλβανών πρακτόρων

  • The Independent: Διέρρευσαν στοιχεία και δραστηριότητες Αλβανών πρακτόρων
    (Φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, έδωσε στη δημοσιότητα (μέσω του διαδικτύου) ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με σημαντικούς υπαλλήλους της που εργάζονται για τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, σύμφωνα με την αποκάλυψη που έκανε ο ιστότοπος independent.co.uk.

Οι πληροφορίες που περιέχονται σε λογιστικά φύλλα τα οποία είχαν αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο του αλβανικού υπουργείου Οικονομικών, ως τμήμα του συνόλου του προϋπολογισμού της αλβανικής κυβέρνησης και παρέμειναν «έκθετα» για μήνες, προφανώς μετά από τραγικό λάθος, περιελάμβαναν πλήρη ονόματα και ταυτότητες των πρακτόρων, καθώς και οχήματα που χρησιμοποιούν, επιχειρησιακούς ρόλους, ταξιδιωτικές διαδρομές και άλλες καθημερινές τους συνήθειες.

Περιλαμβάνονταν επίσης λεπτομέρειες που αφορούσαν οκτώ «μυστικούς», που εργάζονταν υπό διπλωματική κάλυψη σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα στοιχεία της μισθοδοσίας και των δαπανών που παρατίθενται στους πίνακες του διαδικτυακού τόπου του αλβανικού ΥΠΟΙΚ, φέρνουν στο φως ένα μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με την υπηρεσία πληροφοριών του κράτους, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων, αριθμών δελτίων ταυτότητας, τοποθεσίας γραφείων, αναλήψεων μετρητών, θέσεων, κ.ά.


Εικόνα με τα λογιστικά φύλλα που δημοσίευσε το έγκυρο βρετανικό μέσο

Ένας πρώην αξιωματικός της CIA με γνώση της υπηρεσίας πληροφοριών της Αλβανίας (SHISH) χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ως «καταστροφή των υπαλλήλων», που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή των πρακτόρων. Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Οικονομικών, στην αλβανική υπηρεσία πληροφοριών εργάζονται 913 υπάλληλοι.


Το αποκαλυπικό δημοσίευμα