10 Δεκέμβριος 2018, 00:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2018, 00:11

Με τον επετειακό λογότυπο άνοιξε η αυλαία των δράσεων της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Με τον επετειακό λογότυπο άνοιξε η αυλαία των δράσεων της ΠΟΕ για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων

Την αυλαία των δράσεών της για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, που συμπληρώνονται στις 9 Δεκεμβρίου του 2019, άνοιξε με την αποψινή της εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας (ΠΟΕ). Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άλλοι λαοί που βίωσαν γενοκτονία, ενώ τονίζεται ότι έγινε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης και Αξιοπρέπειας για τα Θύματα του Εγκλήματος της Γενοκτονίας και της Πρόληψης αυτού του Εγκλήματος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που έγινε για πρώτη φορά στη συμπρωτεύουσα όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης, παρουσιάστηκε ο επετειακός λογότυπος για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Ανεβαίνοντας στο βήμα της εκδήλωσης ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕ Παύλος Γαλεγαλίδης, αφού αρχικά εξήγησε πώς έγινε η διαδικασία για την επιλογή του συμβόλου με έναν ανοιχτό διαγωνισμό, και πώς η αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας κατέληξε σε 13 προτάσεις λογοτύπων που κατατέθηκαν τόσο από συλλόγους όσο και από μεμονωμένα άτομα, στο τέλος παρουσίασε στον βιντεοπροβολέα το επετειακό έμβλημα που αναδείχθηκε μέσα από τη συνέλευση της ΠΟΕ η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.

«Αγκαλιάζεται από την Παμποντιακή, από όλους μας, θέλουμε να είναι το σύμβολο του αγώνα μας που κορυφώνεται το 2019», τόνισε ο Παύλος Γαλεγαλίδης κλείνοντας την τοποθέτησή του και επισήμανε ότι ο λογότυπος θα χρησιμοποιείται από ΠΟΕ, αλλά και από κάθε σύλλογο ή φορέα που θα μετέχει ή θα πραγματοποιεί δράσεις στο πλαίσιο της εκατονταετίας από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Να τονιστεί ότι ο εμπνευστής του επετειακού λογότυπου δεν είναι σύλλογος ή κάποια ομάδα σχεδιαστών. Έγινε από τον Αλέξανδρο Μυριούνη, ο οποίος δεν παραβρέθηκε στην εκδήλωση.


Ο λογότυπος που επιλέχθηκε για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων

Στην εκδήλωση τέθηκαν επί τάπητος οι προγραμματισμένες δράσεις και εκδηλώσεις της ΠΟΕ, ενώ προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της ΕΠΟΝΑ για τον Ράφελ Λέμκιν, τον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «γενοκτονία». Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, προσωπικά ή μέσω γραπτού τους μηνύματος, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι φορέων Ποντίων, Αρμενίων, Ασσυρίων, Μικρασιατών και Ισραηλιτών, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα.

«Η 9η Δεκεμβρίου είναι μια πολύ σημαντική ημέρα για τους λαούς που υπέστησαν γενοκτονία και για όλη την ανθρωπότητα. Ως Ομοσπονδία θέλουμε να αναδειχθεί πολύ ο ρόλος της μέρας αυτής. Όλοι οι λαοί μαζί συστρατευόμαστε, βγαίνουμε από το "καβούκι" μας και αγωνιζόμαστε μαζί για την εξάλειψη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, για τη δικαίωση των ψυχών των προγόνων μας και τη μη επανάληψη παρόμοιων ενεργειών στο μέλλον», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο συντονιστής της Επιτροπής Γενοκτονίας της ΠΟΕ Αλέξανδρος Εφραιμίδης .

«Αρμένιοι, Ασσύριοι, Ισραηλίτες και Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας συνδέθηκαν στην ιστορική τους πορεία ως θύματα του ειδεχθέστερου εγκλήματος, αυτού της Γενοκτονίας και παρουσίασαν πτυχές του εγκλήματος που τελέστηκε σε βάρος των προγόνων μας καθώς και τη σημασία του αγώνα για την αναγνώριση των γενοκτονιών και την αποτροπή τέλεσης νέων», επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΟΕ.

Μάλιστα, όπως τονίστηκε από το πάνελ της εκδήλωσης, θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες και πιέσεις ώστε να προχωρήσει η Βουλή των Ελλήνων στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων.

Μεταξύ των προγραμματισμένων δράσεων και εκδηλώσεων για την εκατονταετία της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού το 2019, συμπεριλαμβάνονται αιμοδοσία σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας και με σύνθημα «δίνουμε αίμα για το αίμα που χύθηκε προς τιμήν των θυμάτων», κινηματογραφικές προβολές σε όλη την Ελλάδα σχετικά με τις γενοκτονίες όλων των λαών που υπέστησαν γενοκτονία, δύο εικαστικές εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη και ισάριθμες στην Αθήνα, δεντροφύτευση κυρίως σε πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές, με στόχο να αναδειχθεί η σημασία του «γεννιέμαι από τις στάχτες μου», κεντρική εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, καθώς και ένα παγκόσμιο πολιτικό συνέδριο στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 με τη συμμετοχή πολιτικών, ακτιβιστών και επιστημόνων από όλο τον κόσμο.