9 Δεκέμβριος 2018, 09:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2018, 09:21

Νέο φάρμακο από Ρώσους ερευνητές για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου

  • Διαγνωστικά κέντρα: Κλειστά από τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα
    (Φωτ.: EPA / Carmen Jaspersen)

Ρώσοι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα φάρμακο που συνδυάζει τη δράση της ιονίζουσας ακτινοβολίας και μιας βακτηριακής τοξίνης και είναι 2.200 φορές πιο δραστικό σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της ακτινοβολίας και της τοξίνης ξεχωριστά. Το φάρμακο προσφέρει καλύτερη διάγνωση, αλλά επιδρά και στη θεραπεία της νόσου, επιδρώντας στα καρκινικά κύτταρα επιλεκτικά.

Σύμφωνα με άρθρο που έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, η νέα συνδυαστική θεραπεία είναι εξαιρετικά επιτυχής.

Το νέο φάρμακο αποτελείται από νανοσωματίδια στον πυρήνα του, με ενσωματωμένο έναν ραδιοφαρμακευτικό παράγοντα και μια υψηλής τοξικότητας τοξίνη που προέρχεται από το βακτήριο Pseudomonas aeruginosa. Επίσης, η τοξίνη μπλοκάρει τη σύνθεση των επικίνδυνων πρωτεϊνών στα κύτταρα, προλαμβάνοντας την αποκατάσταση και τη διασπορά τους.

Το νέο φάρμακο έχει δοκιμαστεί τόσο σε εργαστηριακές συνθήκες, όσο και σε πειραματόζωα και διαπιστώθηκε ότι η συνδυαστική δράση της τοξίνης με την ακτινοβολία είναι 2.200 φορές πιο αποτελεσματική σε σχέση με τις περιπτώσεις που η δράση τους χρησιμοποιείται ξεχωριστά. Μάλιστα, διαπιστώθηκε επίσης ότι το φάρμακο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαγνωστικό εργαλείο, καθώς διευκολύνει την οπτικοποίηση των όγκων.

«Όπως τα σύγχρονα στρατεύματα εξαπολύουν άρματα μάχης, στρατιώτες και εξοπλισμό, έτσι κι εμείς πολεμάμε τους όγκους με διάφορους μηχανισμούς ταυτοχρόνως: ιονίζουσα ακτινοβολία και μια δυνατή τοξίνη βακτηριακής προέλευσης», είπε ο Andrey Zvyagin, επικεφαλής του Τμήματος Βιοϊατρικής Μηχανικής στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Sechenov.

  • Με πληροφορίες από το secherov.ru.