8 Δεκέμβριος 2018, 12:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2018, 13:06

Ένταση στα σύνορα με την Αλβανία για το μνημόσυνο του Κατσίφα

  • Ένταση στα σύνορα με την Αλβανία για το μνημόσυνο του Κατσίφα
    Φωτ.:epirus-tv-news.gr

Ένταση επικράτησε νωρίτερα στην ελληνική πλευρά των συνόρων με την Αλβανία, καθώς περίπου 100 άτομα δεν επέτρεψαν να περάσει πούλμαν στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σημείο μετέβη διμοιρία των MAT, ενώ οι παρευρισκόμενοι διαμαρτύρονταν επειδή τα Τίρανα απαγόρευσαν σε Έλληνες να περάσουν στην Αλβανία για το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, απαγορεύτηκε να περάσουν τα ελληνοαλβανικά σύνορα 200 Έλληνες υπήκοοι για να παρευρεθούν στο μνημόσυνο του ομογενούς.

Μεταξύ των ατόμων αυτών υπάρχουν και κάποιοι που έχουν κηρυχθεί personae non gratae (ανεπιθύμητα πρόσωπα), καθώς σε σχετική λίστα περιλαμβάνονται 52 ονόματα ανθρώπων, οι οποίοι έχουν κηρυχθεί ανεπιθύμητοι.

Μάλιστα, ανάμεσα στα άτομα στα οποία απαγορεύτηκε να περάσουν τα σύνορα βρίσκονταν και συγγενείς του ομογενούς, ακόμα και η αδελφή του. Εξάλλου, τα αλβανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι «στην κηδεία του Κατσίφα υπήρχαν εξτρεμιστικά αντιαλβανικά συνθήματα.

Το μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Κατσίφα πραγματοποιήθηκε το πρωί σε κλίμα συγκίνησης, με το μοιρολόι της μητέρας του ομογενούς να βαραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα.

Μνημόσυνο για τον ομογενή έγινε και στο Ηράκλειο, όπου σημειώθηκε ένταση έξω από την εκκλησία του Αγ. Μηνά με ύβρεις και μικροσυμπλοκές από αντιεξουσιαστές που αντιδρούσαν. Μάλιστα, αστυνομικοί συνόδευσαν ομάδα ατόμων καθώς έβγαινε από την εκκλησία, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

Η αστυνομία  έκανε μία σύλληψη, τραυματίστηκε ένας αστυνομικός που φορούσε πολιτικά, ενώ προπηλακίστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος, όταν κατευθύνθηκε προς τους συγκεντρωμένους με σκοπό να τους εξηγήσει ότι η εκκλησία δεν έχει θέση σε τέτοιες αντιπαραθέσεις.