8 Δεκέμβριος 2018, 11:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2018, 12:55

«Κίτρινα γιλέκα»: Σε ύψιστη επιφυλακή η Γαλλία για τις νέες διαδηλώσεις

  • «Κίτρινα γιλέκα»: Σε ύψιστη επιφυλακή η Γαλλία για τις νέες διαδηλώσεις
    Φωτ.: EPA / Ian Langsdon

Με πόλη σε κατάσταση πολιορκίας μοιάζει σήμερα το Παρίσι ενόψει της 4ης διαμαρτυρίας των «Κίτρινων γιλέκων». Η γαλλική αστυνομία έχει προχωρήσει σε 481 προσαγωγές και 211 συλλήψεις, ενώ έχει λάβει ισχυρά έκτακτα μέτρα, καθώς η σημερινή ημέρα έχει χαρακτηριστεί «υψηλού κινδύνου». Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, οι πρώτες προσαγωγές έγιναν περίπου στις 07:00, όταν 121 άτομα συνελήφθησαν για έλεγχο ταυτότητας και τα 32 τέθηκαν υπό κράτηση.

Οι Αρχές έχουν ενισχύσει τους ελέγχους στους σταθμούς και πραγματοποιούν έρευνες για επικίνδυνα αντικείμενα στις παρυφές των σημείων συνάντησης των διαδηλωτών που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Οι πρώτοι από τους διαδηλωτές των «Κίτρινων γιλέκων» έφτασαν από τα ξημερώματα σε στρατηγικά σημεία της πρωτεύουσας, σιδηροδρομικούς σταθμούς (St. Lazare) ή πύλες του Παρισιού, όπως η porte Maillot, όπου πέρασαν από ελέγχους που έκαναν αστυνομικοί, προκειμένου να τους επιτραπεί να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο.

Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου, 40 σταθμοί του μετρό, μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, όπως και η Όπερα, το Λούβρο και ο πύργος του Άιφελ. Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά τους θα παραμείνουν τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους και σε άλλα κεντρικά σημεία της πόλης. 

Από αέρος ένας μεγάλος αριθμός drones είναι στη διάθεση της αστυνομίας, ενώ από γης δώδεκα θωρακισμένα της χωροφυλακής, ικανά να διαλύουν τα οδοφράγματα, έχουν πάρει θέση από τις 07:00 γύρω από τα Ηλύσια. Περίπου 8.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες είναι επί ποδός στο Παρίσι, ενώ σε ολόκληρη τη χώρα έχουν κινητοποιηθεί τουλάχιστον 89.000 όργανα της τάξης.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.