7 Δεκέμβριος 2018, 20:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2018, 20:17

Πούτιν σε Τσίπρα: Μας ενώνουν πολλές προοπτικές

  • Πούτιν σε Τσίπρα: Μας ενώνουν πολλές προοπτικές
    Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η κοινή συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν (φωτ.: EPA / Michael Klimentyev)

«Επίκαιρη» χαρακτήρισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της εισαγωγής του στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τονίζοντας παράλληλα ότι «μας ενώνουν πολλές προοπτικές». Εκκινώντας από τη συμπλήρωση 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Ρωσίας, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε την έμφαση που δίνουν οι δύο κυβερνήσεις στην εμπορική και επενδυτική συνεργασία η οποία το 2018 αυξήθηκε κατά 27% φτάνοντας τα 3,7 δισ. δολάρια.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε άλλους τομείς στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: την ενέργεια, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Όσον αφορά την ενέργεια, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι πάνω από το 50% του φυσικού αερίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ όσον αφορά τον τουρισμό έκανε λόγο για αριθμό ρεκόρ των Ρώσων που επισκέφθηκαν πέρσι την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι φέτος ελπίζει ο αριθμός αυτός να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

«H επίσκεψή μου πραγματοποιείται με ευκαιρία την συμπλήρωσης 190 χρόνων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, που βασίζονται σε ισχυρούς ιστορικούς, θρησκευτικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας και το δώρο που έλαβα σήμερα, αναδεικνύει ακριβώς αυτούς τους ισχυρούς δεσμούς που σφράγισαν, άλλωστε, και των ελληνικό αγώνα για ανεξαρτησία», τόνισε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Θεωρώ ότι το σημαντικό αυτό ιστορικό υπόβαθρο, μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση, μια σχέση που μας έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίσκεψη που είχε κάνει το 2015 στη Μόσχα, σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, και μετά από μια πενταετία αδράνειας όπως σημείωσε. Συμπλήρωσε μάλιστα πως τότε είχαν συμφωνήσει να ξαναχτίσουν σταθερά την εποικοδομητική σχέση Ελλάδας-Ρωσίας. Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της». «Ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση», τόνισε χαρακτηριστικά.


(Φωτ.: EPA / Maxim Shemetov)

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν οι δύο ηγέτες (από την ΕΡΤ) για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, μετά τα μνημόνια, ο Βλ. Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός. Στη συνέχεια των δηλώσεών του, ο Ρώσος πρόεδρος συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί ακολουθεί, όπως είπε, μια προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Στη δεύτερη ερώτηση, από Ρωσίδα δημοσιογράφο, για τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ο Πούτιν τόνισε ότι η σελίδα αυτή έχει κλείσει.

«Από την αρχή δεν συμφωνούσαμε με τις απελάσεις διπλωματών», είπε ακόμη χαρακτηρίζοντας σαχλαμάρες τα περί συνωμοσίας σε βάρος της Ελλάδας. Στο ίδιο ερώτημα ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε από την πλευρά του ότι «θα συμφωνήσω με την εκτίμηση του προέδρου Πούτιν ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά». Μάλιστα, χρησιμοποίησε μια παρομοίωση λέγοντας ότι μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε καλοκαίρι. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών. Φράση που αποδεικνύεται, συνέχισε, από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν ταυτίσθηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ.

Από την άλλη, όμως, σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα –δηλώνοντας συγχρόνως βέβαιος ότι ήταν πράγματι μεμονωμένα τα περιστατικά αυτά– που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά. Εν κατακλείδι, κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει σήμερα η αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων, ώστε να εμβαθύνουμε στην εταιρική συνεργασία.

Σε ερώτηση του απεσταλμένου στη Μόσχα του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νίκου Λιονάκη, αν η βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι τα 3,5 χρόνια της σημερινής κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι μια αξιόπιστη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα σταθερή και έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο «γέφυρας» ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου και παρατήρησε πως, αφού μίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Πρόσθεσε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.