7 Δεκέμβριος 2018, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2018, 14:10

Γυαλιά-καρφιά η Θεολογική του ΑΠΘ: Ήταν ορμητήριο για τους αντιεξουσιαστές (φωτο)

 • Η δράση παραβατικών ομάδων και οι βανδαλισμοί στα πανεπιστήμια – Μπορεί να αποτραπεί το χάος;
  Καταστροφές στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
 • Γυαλιά-καρφιά η Θεολογική του ΑΠΘ: Ήταν ορμητήριο για τους αντιεξουσιαστές (φωτο)
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
 • Γυαλιά-καρφιά η Θεολογική του ΑΠΘ: Ήταν ορμητήριο για τους αντιεξουσιαστές (φωτο)
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)
 • Γυαλιά-καρφιά η Θεολογική του ΑΠΘ: Ήταν ορμητήριο για τους αντιεξουσιαστές (φωτο)
  (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Σπασμένες τζαμαρίες, ξηλωμένα καθίσματα, κατεστραμμένα γραφεία, διαλυμένοι υπολογιστές και σπασμένες κλειδαριές και πόρτες, βανδαλισμένες αγιογραφίες είναι ο πρώτος απολογισμός στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ την οποία κατέλαβαν οι αντιεξουσιαστές μία ημέρα πριν από τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Μεγάλες είναι οι ζημιές και στο κυλικείο της Σχολής.

Η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ θα παραμείνει κλειστή έως την Τετάρτη.

Η Πρυτανεία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «μετά από 24 ώρες κατάληψης της Σχολής και μετά από περίπου 8 ώρες καταστροφών, το ΑΠΘ βγαίνει ακόμα μια φορά χτυπημένο από βαρβάρους». Όπως τονίζεται, άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την πανεπιστημιακή κοινότητα κατέστρεψαν μάρμαρα και πεζοδρόμια, έβαλαν φωτιές σε υπαίθριους χώρους, λεηλάτησαν αίθουσες συνεδριάσεων, γραφεία καθηγητών, τη Γραμματεία και άλλους χώρους, και έκλεψαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές με αποτέλεσμα να χαθεί η επιστημονική δουλειά χρόνων.

«Η ακριβής αποτίμηση των ζημιών και κλοπών άρχισε σήμερα από τους καθηγητές και το προσωπικό της Θεολογικής Σχολής, αλλά το κόστος των υλικών ζημιών δεν μπορεί αν συγκριθεί με τον τραυματισμό του κύρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου διεθνών», σημειώνει η Πρυτανεία.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Επεισόδια μετά τις πορείες για τον Γρηγορόπουλο
Χθες στο περιθώριο των δύο συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προσήχθησαν 52 άτομα. Οι Αρχές άφησαν ελεύθερους τους 37, ενώ για τους 15 σχηματίστηκε δικογραφία και θα παρουσιαστούν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης στην περιοχή γύρω από τα Πανεπιστήμια, αλλά ήταν μικρότερης έκτασης σε σχέση με αυτά που ακολούθησαν το βράδυ. Γύρω στις 7 το απόγευμα ομάδες κουκουλοφόρων χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τη Θεολογική πετούσαν μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και μάρμαρα στα ΜΑΤ τα οποία απαντούσαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Τα επεισόδια επεκτάθηκαν και προς τη Βόρεια Πύλη της ΔΕΘ αλλά και μπροστά από τη Φιλοσοφική στην οδό Εθνικής Αμύνης.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Από τις μολότοφ ξέσπασε φωτιά στο εργοτάξιο του μετρό στο Σιντριβάνι. Ζημιές προκλήθηκαν σε ένα προκάτ κουβούκλιο και στα γραφεία της διοίκησης. «Το παρήγορο είναι ότι η φωτιά δεν επεκτάθηκε στην υπόγεια υποδομή του σταθμού», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Γιάννης Μυλόπουλος, τονίζοντας ότι τις επόμενες ώρες θα γίνει μια ακριβής καταγραφή των καταστροφών στα γραφεία και στον εξοπλισμό. Από τη φωτιά στο εργοτάξιο του μετρό κινδύνευσε και το γειτονικό «Άσυλο του Παιδιού» που δεν καταστράφηκε χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των πυροσβεστών.