7 Δεκέμβριος 2018, 09:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2018, 09:46

Ο Πούτιν υποδέχεται σήμερα τον Τσίπρα στο Κρεμλίνο – Θα λιώσει ο πάγος που χωρίζει Αθήνα-Μόσχα;

  • Ο Πούτιν υποδέχεται σήμερα τον Τσίπρα στο Κρεμλίνο – Θα λιώσει ο πάγος που χωρίζει Αθήνα-Μόσχα;
    Στιγμιότυπο από κοινή συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Πούτιν, το 2016, στην Ελλάδα (φωτ.: EPA / AΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας που δοκιμάστηκαν το καλοκαίρι με τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Η συνάντηση του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, στις 12:00 ώρα Ελλάδας (13:00 ώρα Μόσχας), αναμένεται να είναι καθοριστική για τη συνέχεια των ελληνορωσικών σχέσεων, 190 χρόνια μετά την καθιέρωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Αθήνας-Μόσχας.

Το ραντεβού στο Κρεμλίνο είχε «κλειδώσει» στο Παρίσι, στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί ο Πούτιν προσκάλεσε τον Τσίπρα στη Μόσχα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πολιτικοί, σήμερα, θα επισημοποιήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε ζητήματα οικονομίας, διαλόγου για τα περιφερειακά ζητήματα, την ενέργεια, τον πολιτισμό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θα συζητηθούν η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα στον τομέα των υποδομών και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία στον αγροδιατροφικό τομέα. Θεωρείται δεδομένο πως Αλέξης Τσίπρας και Βλαντίμιρ Πούτιν θα συζητήσουν για το Κυριακό και τη σημασία του ρόλου της Ρωσίας υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποκλιμάκωση της έντασης στον Εύξεινο Πόντο.

Έτος γλώσσας και λογοτεχνίας το 2019
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας στους τομείς εμπορικής ναυτιλίας, καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αθλητισμού, τυποποίησης κ. ά., ενώ αναμένεται να συμφωνηθεί η κήρυξη του 2019 ως έτους γλώσσας και λογοτεχνίας για τις δύο χώρες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πριν από τη συνάντησή του με τον Πούτιν, θα έχει συνομιλία με τον Ρώσο πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ ενώ νωρίτερα σήμερα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάνδρου.

Η κίνηση του Κρεμλίνου να δωρίσει στον Έλληνα πρωθυπουργό αντίγραφο της σημαίας του Λάμπρου Κατσώνη, του ελληνικού συντάγματος πεζικού που είχε συγκροτηθεί το 1777, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΕ, αποτυπώνει και σε σημειολογικό επίπεδο την πρόθεσή του για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων. Επισημαίνεται ότι στα αρχεία του Μουσείου Ερμιτάζ βρέθηκαν τρεις σημαίες του συντάγματος και ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα δημιούργησαν αντίγραφο μιας εκ των σημαιών-ευρημάτων.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο Γεν. Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών I. Μπράχος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.