7 Δεκέμβριος 2018, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2018, 08:10

«Κίτρινα γιλέκα»: Έκτακτα μέτρα για τις κινητοποιήσεις στο Παρίσι το Σάββατο

  • «Κίτρινα γιλέκα»: Έκτακτα μέτρα για τις κινητοποιήσεις στο Παρίσι το Σάββατο
    Φωτ.: EPA /Yoan Valat

Με έκτακτα μέτρα και 89.000 αστυνομικούς και μέλη των δυνάμεων επιβολής του νόμου επί ποδός σε ολόκληρη τη Γαλλία, ετοιμάζεται η χώρα να αντιμετωπίσει την τέταρτη μέρα μαζικών διαδηλώσεων των «Κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο.

«Θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη μέγιστη αποφασιστικότητα. Μαχόμαστε εναντίον του μίσους και της βίας», σημείωσε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ επανέλαβε την έκκληση προς τα «Κίτρινα γιλέκα» να μην διαδηλώσουν στο Παρίσι, όχι επειδή τους απαγορεύεται να εκφραστούν όπως είπε, αλλά  για να «αποφευχθεί το ενδεχόμενο να πέσουν στην παγίδα που στήνουν οι ταραξίες» προκαλώντας βίαια επεισόδια, στο πλαίσιο της «Κινητοποίησης IV».

Σύμφωνα με πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας, το Σάββατο σχεδόν το σύνολο των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας και της χωροφυλακής θα κινητοποιηθεί για να εγγυηθεί την τήρηση της τάξης στη χώρα. Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται είναι η χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων της χωροφυλακής ή η παρουσία στρατιωτικών για την ενίσχυση των μόνιμων φρουρών ασφαλείας των κτιρίων της κυβέρνησης και άλλων θεσμών.

Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού κάλεσε τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής του Σανζ Ελιζέ και όλων των γύρω δρόμων να «κλείσουν τις πόρτες τους και να αποκλείσουν την πρόσβαση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης». Η οδηγία αφορά επίσης την περιοχή του μεγάρου των Ηλυσίων και των λεωφόρων Ματινιόν, Μοντένιε και Φράνκλιν Ρούσβελτ.

Ακόμη, επτά μουσεία και πολιτιστικοί χώροι του Παρισιού αποφάσισαν να μην ανοίξουν τις πόρτες τους για τους τουρίστες το Σάββατο, η Όπερα ακύρωσε τις παραστάσεις της, ενώ κλειστός θα παραμείνει και ο Πύργος του Άιφελ.

Για λόγους ασφαλείας άλλαξε δρομολόγιο η πορεία της κινητοποίησης για την κλιματική αλλαγή που θα γίνει την ίδια μέρα, ώστε να μην περάσει από τα Ηλύσια Πεδία, αφού στην περιοχή θα συγκεντρωθούν την ίδια ώρα τα «Κίτρινα γιλέκα». Η πορεία θα ξεκινήσει στις 14:00 τοπική ώρα και θα ολοκληρωθεί στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ, όπου είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει συναυλία.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.