6 Δεκέμβριος 2018, 23:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2018, 22:45

Η νέα θεωρία που ενοποιεί τη σκοτεινή ύλη με τη σκοτεινή ενέργεια

  • Η νέα θεωρία που ενοποιεί τη σκοτεινή ύλη με τη σκοτεινή ενέργεια
    Φωτ.: pixabay.com

Την απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης Φυσικής ίσως βρήκαν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι έπειτα από μελέτη κατέληξαν σε μια θεωρία που ενοποιεί τη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια σε ένα ενιαίο φαινόμενο, δηλαδή ένα ρευστό που κατέχει αρνητική μάζα.

Η θεωρία αυτή πιθανώς δίνει μια εξήγηση για το «σκοτεινό» 95% του σύμπαντος, το οποίο δεν απαρτίζεται από τη συνήθη ύλη.

Τη σχετική δημοσίευση έκανε στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics» ο δρ Τζέιμι Φάρνες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος υποστηρίζει ότι «τόσο η σκοτεινή ύλη, όσο και η σκοτεινή ενέργεια μπορούν να ενοποιηθούν σε ένα ρευστό, που κατέχει ένα είδος αρνητικής βαρύτητας απωθώντας όλη την άλλη ύλη μακριά τους».

Η σημερινή Φυσική δεν μπορεί να πει τίποτε συγκεκριμένο είτε για τη σκοτεινή ύλη, είτε για τη σκοτεινή ενέργεια, παρά μόνο να κάνει εικασίες, από τις οποίες δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία μέχρι σήμερα. Προς το παρόν, το «σκοτεινό» σύμπαν γίνεται μόνο εμμέσως αντιληπτό, μέσω των βαρυτικών επιδράσεων πάνω στη λοιπή ύλη που μπορεί να παρατηρηθεί.

Η ύπαρξη αρνητικής ύλης είχε στο παρελθόν αποκλεισθεί, επειδή θεωρείται ότι θα γίνεται ολοένα πιο αραιή, όσο το σύμπαν επεκτείνεται, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις αστρονομικές παρατηρήσεις, από τις οποίες συμπεραίνεται ότι η σκοτεινή ενέργεια δεν εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου.

Όμως, η νέα θεωρία προβλέπει ότι οι αρνητικές μάζες δημιουργούνται συνεχώς στο σύμπαν, με συνέπεια το συνολικό ρευστό αρνητικής μάζας να μην αραιώνει διαχρονικά, παρά τη διαστολή του σύμπαντος. Μάλιστα, σημειώσεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν από το 1918 δείχνουν ότι ο κορυφαίος επιστήμονας εξέταζε από τότε την πιθανότητα ύπαρξης αρνητικών μαζών στο σύμπαν.

«Οι προηγούμενες απόπειρες να συνδυαστούν η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη αποπειράθηκαν να τροποποιήσουν τη θεωρία γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν, κάτι που αποδείχθηκε απίστευτα δύσκολο. Η νέα προσέγγισή μας παίρνει δύο παλαιές ιδέες, συμβατές με τη θεωρία του Αϊνστάιν, τις αρνητικές μάζες και τη δημιουργία ύλης, και τις συνδυάζει. Το αποτέλεσμα φαίνεται μάλλον όμορφο: η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη ενοποιούνται σε μια ενιαία οντότητα, ενώ και οι δύο πλέον εξηγούνται απλά ως ύλη θετικής μάζας που ‘πλέει' πάνω σε μια θάλασσα από αρνητικές μάζες», δήλωσε ο Φάρνες.

Μια πιθανή απόδειξη αυτής της θεωρίας μπορεί να έλθει από μελλοντικές παρατηρήσεις του ραδιοτηλεσκοπίου SKA (Square Kilometre Array).

Μπορείτε να δείτε την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.