6 Δεκέμβριος 2018, 23:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2018, 21:37

Χρυσές Σφαίρες 2019: Πέντε υποψηφιότητες για το «The Favourite» του Λάνθιμου

  • Χρυσές Σφαίρες 2019: Πέντε υποψηφιότητες για το «The Favourite» του Λάνθιμου
    Από αριστερά: Νίκολας Χουλτ, Ολίβια Κόλμαν, Γιώργος Λανθιμος, Έμα Στόουν, Τζόι Άλγουιν (πηγή: Facebook / The Favourite)

Μετά από το σαρωτικό του πέρασμα πριν από λίγες ημέρες από τα British Independent Film Awards, το φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου The Favourite ετοιμάζει βαλίτσες για τις 76ες Χρυσές Σφαίρες, τον προπομπό των Όσκαρ.

Η νέα δουλειά του Έλληνα κινηματογραφιστή έχει ήδη γίνει δεκτή με διθυραμβικές κριτικές και, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, στις 6 Ιανουαρίου θα διεκδικήσει ακόμα πέντε βραβεία.

Η Ολίβια Κόλμαν που ενσαρκώνει την εύθραυστη βασίλισσα Αν είναι υποψήφια για τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου και οι Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις είναι υποψήφιες στην κατηγορία Β’ Γυναικείου Ρόλου. Επιπλέον το φιλμ διεκδικεί το βραβείο για το καλύτερο σενάριο και το βραβείο για το καλύτερο μιούζικαλ/κωμωδία.

Στα British Independent Film Awards το The Favourite απέσπασε 10 από τις 13 διακρίσεις και πλέον θεωρείται ότι πάει «σφαίρα» για τα Όσκαρ με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κάποιος αξιόλογος κινηματογραφικός αντίπαλος. Άλλωστε στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας τιμήθηκε με τον Αργυρό Λέοντα και η Ολίβια Κόλμαν πήρε το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

Το φιλμ μάς μεταφέρει στις αρχές του 18ου αιώνα, στην Αγγλία, σε μια ταραχώδη περίοδο, κατά την οποία η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο με τους Γάλλους. H Αν καταλαμβάνει το θρόνο αλλά η στενή φίλη της Σάρα (Ρέιτσελ Βάις) κυβερνά τη χώρα στη θέση της ενώ ταυτόχρονα φροντίζει για την υγεία της βασίλισσας.

Όταν μια νέα υπηρέτρια, η Αμπιγκεϊλ (Έμα Στόουν), φτάνει στο παλάτι γίνεται αμέσως η αγαπημένη της Σάρα που την παίρνει υπό την προστασία της. Έτσι η Άμπιγκεϊλ βρίσκει μια ευκαιρία να επιστρέψει στις αριστοκρατικές ρίζες της. Όμως, καθώς οι τακτικές του πολέμου καταναλώνουν όλο το χρόνο της Σάρα, η Άμπιγκεϊλ γίνεται η πιο στενή φίλη της βασίλισσας και συνεπώς μπορεί να υλοποιήσει όλες τις φιλοδοξίες της.

Στο καστ συναντούμε και τους Νίκολας Χουλτ και Τζόι Άλγουιν. Το φιλμ θα βγει στους ελληνικούς κινηματογράφους όχι στις αρχές Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά στις 7 Φεβρουαρίου 2019.