6 Δεκέμβριος 2018, 19:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2018, 19:24

Κύπρος: Στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ

  • Κύπρος: Στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ

Η ειδική απεσταλμένη του Γ.Γ. του ΟΗΕ Τζέϊν Λουτ αναμένεται στη Λευκωσία στις 15 Δεκεμβρίου, ανέφερε έγκυρη κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Τζέιν Λουτ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα κοινό έγγραφο με τους «όρους αναφοράς», που θα καλύπτουν θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας για να επαναληφθεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αν αυτό δεν επιτευχθεί η Τζέιν Λουτ πιθανόν θα καταγράψει τις διαφωνίες και θα υποβάλει έκθεση στον Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι η συνάντηση της Τζέιν Λουτ με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, «επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ είναι μέρος της εξίσωσης για την προσπάθεια λύσης του Κυπριακού και αυτό είναι θετικό».

Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενημέρωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών και σημείωσε πως η εκπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ «έχει αναλάβει μια συγκεκριμένη αποστολή από τα Ηνωμένα Έθνη, από τον Γ.Γ. και περιμένουμε την επόμενη συνάντηση με την κ. Λουτ, ώστε να ξεκινήσει η προσπάθεια για να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις».

Εξάλλου, στις αρχές του 2019 θα μεταβεί στην Κύπρο και ο σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη Τζέφρι Σακς έπειτα από πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, προκειμένου να προωθηθεί η σχετική διεθνής πρωτοβουλία που θα αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε γραπτή δήλωση, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επικοινωνία με τον Τζέφρι Σακς σε συνέχεια πρωτοβουλίας που εξήγγειλε σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο. «Στη βάση του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που υπάρχει για την περιοχή μας συζητήθηκε με τον κ. Σακς η πρόταση που έχει ήδη καταθέσει ο κ. Αναστασιάδης, προκειμένου η Κύπρος να αναλάβει έναν ενεργό ρόλο συντονισμού των κοινών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.