6 Δεκέμβριος 2018, 19:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2018, 17:48

Θεσσαλονίκη: «Ξαναθάβουν» προσωρινά το ναό της Αφροδίτης λόγω κόστους

  • Θεσσαλονίκη: «Ξαναθάβουν» προσωρινά το ναό της Αφροδίτης λόγω κόστους
    Ο ναός της Θεσσαλονίκης βρίσκεται μεταξύ δύο πολυκατοικιών στην πλατεία Αντιγονιδών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Η ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων αποφάσισε ότι δεν… συμφέρει να φέρει στο φως το ναό της Αφροδίτης που ανακαλύφθηκε μεταξύ δύο πολυκατοικιών στην πλατεία Αντιγονιδών και έτσι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην κατάχωσή του μέχρι να δει τι θα κάνει!

Το μνημείο έχει χρονολογηθεί στα τέλη του 6ου, αρχές του 5ου αι. π.Χ.

Εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε στο σημείο από την Αινεία (εκεί όπου είναι σήμερα η Μηχανιώνα), ότι ήταν εξάστυλος ναός και ότι το συνολικό του ύψος ξεπερνούσε τα 10 μέτρα. Αγάλματα και κίονες ύψους 7 μέτρων που βρέθηκαν κατά την ανασκαφή μεταφέρθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, αλλά, όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Εφορείας Σταύρος Λιούτας, η ενδεχόμενη προσπάθεια in situ ανάδειξης του ναού είναι εξαιρετικά κοστοβόρα μιας και προς τα δυτικά εκτείνεται κάτω από την άσφαλτο της Καραολή και Δημητρίου μέχρι το σιντριβάνι της πλατείας Αντιγονιδών.

«Η κατάχωση είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης του ναού. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο, όπως να σκαφτεί ο δρόμος κάτω από την πλατεία. Είναι πολύ μεγαλόπνοο και κοστοβόρο ένα τέτοιο σχέδιο. Τα μέλη του ναού είναι στο μουσείο, δεν μπορούμε να τα μεταφέρουμε στον φυσικό χώρο», ανέφερε ο Σταύρος Λιούτας. Συμπλήρωσε δε ότι η ανάδειξη του μνημείου θα γίνει με οπτικό υλικό, πινακίδες, αναπαραστάσεις και κείμενα. Προσφάτως, άλλωστε, τοποθετήθηκε πληροφοριακή πινακίδα και ο χώρος καθαρίστηκε από σκουπίδια και χόρτα.

Η voria.gr επικοινώνησε με τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργο Σκιαδαρέση, ο οποίος υποστήριξε ότι η κατάχωση του ναού της Αφροδίτης θα είναι μερική και προσωρινή μέχρι να ξεκαθαριστεί εάν και με ποιον τρόπο θα γίνει η ανάδειξή του.

Ένα ακόμα εμπόδιο είναι η δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά την προσφυγή των ιδιοκτητών του οικοπέδου επί του τιμήματος απαλλοτρίωσης. Το υπουργείο Πολιτισμού δίνει 778.000 ευρώ ενώ οι ιδιοκτήτες ζητούν τα διπλάσια συν αποζημίωση για απολεσθέντα κέρδη λόγω της αδυναμίας χρήσης του τα τελευταία 18 χρόνια. Η ύπαρξη του ναού στη συγκεκριμένη θέση ήταν γνωστή από το 1936 ωστόσο μόλις το 2000 κατά τη διάρκεια εργασιών κατεδάφισης ήρθαν στο φως οι πρώτες αποδείξεις, και συγκεκριμένα το ανατολικό μέρος της κρηπίδας.

Η απόφαση του δικαστηρίου που έγινε πριν από έναν μήνα δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, ωστόσο θεωρείται πολύ πιθανό να γίνει έφεση από τους ιδιοκτήτες αν κρίνουν ότι δεν τους ικανοποιεί. Πάντως η απόφαση της Εφορείας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συλλόγους που ζητούν την ανάδειξη του μνημείου.

Gallery