6 Δεκέμβριος 2018, 14:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2018, 15:06

Επεισόδια στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο: Πετροπόλεμος, μολότοφ και χημικά (βίντεο)

  • Επεισόδια στις πορείες για τον Γρηγορόπουλο: Πετροπόλεμος, μολότοφ και χημικά (βίντεο)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Πετροπόλεμος, μολότοφ, φωτιές και κάδες και ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ συνέθεσαν το σκηνικό των επεισοδίων που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια του μαθητικού-φοιτητικού συλλαλητηρίου για τα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Νεαροί με καλυμμένα τα πρόσωπα έσπασαν με βαριοπούλες μάρμαρα και πεζοδρόμια στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πέταξαν τα κομμάτια στις αστυνομικές δυνάμεις που απάντησαν με χρήση χημικών. Η αστυνομία προχώρησε σε δέκα προσαγωγές.

Με εντολή της ΕΛΑΣ εκτός από το σταθμό «Σύνταγμα» του μετρό έκλεισε και ο σταθμός «Πανεπιστήμιο». Γύρω στις 15:00 άρχισε η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στους δρόμους.

Στη Θεσσαλονίκη υπήρξαν αντίστοιχης έκτασης επεισόδια όταν ομάδα που αποσπάστηκε από την πορεία πέταξε δύο μολότοφ προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, εκτόξευσε πέτρες σε υποκατάστημα τράπεζας στην Αγίου Δημητρίου και έβαλε φωτιές σε κάδους. Από χθες βρίσκεται υπό κατάληψη η Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ από μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν αναπτυχθεί περίπου 5.000 αστυνομικοί για την αποφυγή εκτεταμένων επεισοδίων. Η ΕΛΑΣ για το κέντρο της πρωτεύουσας έχει επιστρατεύσει drone, ελικόπτερο αλλά και την «αύρα» που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην επέτειο του Πολυτεχνείου.


Στιγμιότυπα από τα επεισόδια στην Αθήνα


Στιγμιότυπα από τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Στις 6 το απόγευμα υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση στα Προπύλαια και στις 21:00 θα γίνει συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. Το απόγευμα θα γίνουν πορείες και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Κομοτηνή, Χανιά, Ιωάννινα και Μυτιλήνη.