7 Δεκέμβριος 2018, 08:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2018, 08:09

Παραδοσιακά λαϊκά δρώμενα από τον Πόντο και αλλού στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου

  • Παραδοσιακά λαϊκά δρώμενα από τον Πόντο και αλλού στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάιος Χασιαλής)

Παραδοσιακά λαϊκά δρώμενα που χάνονται βαθιά στο χρόνο και φτάνουν μέχρι την Αρχαιότητα θα παρουσιαστούν το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου, στις 19:00, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας Βόλου (Πολιτιστικό Κέντρο) σε μια ξεχωριστή εκδήλωση. Η παράσταση εντάσσεται στις εορταστικές δράσεις του Δήμου Βόλου και συνδιοργανώνεται από την Ένωση Ποντίων Ν. Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Παιδιού και Αθλητισμού του Δήμου (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ).

Θα παρουσιαστούν τα δρώμενα Μπούλες, Μωμόγεροι και Καμήλα.

Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν: οι Μπούλες από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πυρσός» Νάουσας Ν. Ημαθίας (έθιμο που έχει ρίζες στα χρόνια της σκλαβιάς, το οποίο είχε ως στόχο να ξεγελαστούν οι Τούρκοι και να συνεννοηθούν οι άνθρωποι μέσω μεταμφιέσεων), οι Μωμόγεροι από το Καρυοχώρι Πτολεμαΐδας, και η Καμήλα από το Σύλλογο Διατήρησης και Προβολής της Παράδοσης της Ανατολικής Ρωμυλίας Βόλου (στο δρώμενο άνθρωποι μεταμφιεσμένοι σε καμήλες φωνάζουν συνθήματα με σκοπό να «παραπλανηθούν» οι στρατιώτες του Ηρώδη οι οποίοι αναζητούν τον νεογέννητο Ιησού. Έχει στόχο την ανταλλαγή ευχών για καλοχρονιά, γονιμότητα και υγεία).

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική ενίσχυση υπέρ των ευαγών ιδρυμάτων: Ορφανοτροφείο Βόλου, «ΕΛΕΠΑΠ» Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων, «Η Πίστη» Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις, «Φλόγα» Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις, και «Κουζίνα Αλληλεγγύης».