6 Δεκέμβριος 2018, 12:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2018, 12:32

Σκίτσο αλά… ποντιακά στο Βούπερταλ της Γερμανίας

  • Σκίτσο αλά… ποντιακά στο Βούπερταλ της Γερμανίας
    (Φωτ.: Δημήτρης Νικολαΐδης)
  • Σκίτσο αλά… ποντιακά στο Βούπερταλ της Γερμανίας

Άρωμα… Χριστουγέννων, αλλά και Πόντου, είχε το πρόσφατο ταξίδι του Δημήτρη Νικολαΐδη στη Γερμανία, και συγκεκριμένα στο Σύλλογο Ποντίων Βούπερταλ «Ακρίτας». Ο σκιτσογράφος επισκέφτηκε την ποντιακή κοινότητα της πόλης, και συναντήθηκε με μικρούς και μεγάλους φίλους του σκίτσου για να τους παρουσιάσει τον τρόπο, την σκέψη και τη διαδικασία της τέχνης του, γιατί «Πόντος χωρίς τέχνη δεν υπάρχει», όπως τόνισε και ο ίδιος κατά την εκδήλωση.

Τα παιδιά ζωγράφισαν ποντιακές λύρες, χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολίδια, μπαίνοντας στο εορταστικό κλίμα.

Με αφορμή τον Πόντο, αλλά και την έλευση της εορταστικής περιόδου, ο Νικολαΐδης παρουσίασε βήμα-βήμα πώς σκιτσάρει μια ποντιακή λύρα, ένα νταούλι, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το αστέρι των Χριστουγέννων, μπάλες χριστουγεννιάτικες και άλλα πολλά.

Διδάσκοντας στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στην ποντιακή διάλεκτο, ο Πόντιος σκιτσογράφος συνδύασε ιστορία και τέχνη με τον καλύτερο τρόπο. Γονείς και παιδιά συνταξίδεψαν στον κόσμο του σκίτσου, παίρνοντας το καράβι «Αργώ» και κωπηλατώντας με το πενάκι τους από το λιμάνι του σκίτσου στα άγια χώματα του Πόντου, για να μάθουν, να γνωρίσουν οι μικρότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι.

Η δράση υλοποιήθηκε μετά από παρότρυνση του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας και Περιχώρων «Οι Αργοναύτες» Δημήτρη Κωνσταντινίδη και αγκαλιάστηκε από όλα τα μέλη στο Σύλλογο Ποντίων Βούπερταλ «Ακρίτας».