6 Δεκέμβριος 2018, 08:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Δεκέμβριος 2018, 08:43

ΠΓΔΜ: Τα σχόλια Ζάεφ παρερμηνεύτηκαν – Νέο μάζεμα για το επίμαχο βίντεο

  • ΠΓΔΜ: Τα σχόλια Ζάεφ παρερμηνεύτηκαν – Νέο μάζεμα για το επίμαχο βίντεο
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Nake Batev)

«Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο», επανέλαβε με δημόσια τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. Ειδικότερα, κληθείς κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ περί δυνατότητας διδασκαλίας της «μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα, είπε:

«Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση. Η κυβέρνηση της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας" είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία. Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση, υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμιγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας. Από αυτήν την άποψη, εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας. Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο», δήλωσε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

«Δεν βλέπω εμπόδια προς το ΝΑΤΟ»
Την ίδια στιγμή, τη βεβαιότητα ότι το κοινοβούλιο της χώρας του θα στηρίξει τις συνταγματικές τροποποιήσεις που προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε στη Deutsche Welle (DW) ο Ζόραν Ζάεφ. Για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε: «Τμήμα των συζητήσεών μας πηγαίνουν και προς την κατεύθυνση πώς η χώρα μας θα μπορέσει να συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία (της τετραμερούς), στην οποία ανήκουν εκτός από την Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία, δεδομένου ότι είμαστε τμήμα αυτού του διαλόγου».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της DW, ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και σε μιαν άλλη πρωτοβουλία απευθείας σιδηροδρομικής σύνδεσης των λιμανιών της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά και μέσω της πΓΔΜ και της Σερβίας προς τη Δυτική Ευρώπη. «Αυτά είναι σημαντικά θέματα, γιατί θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς κινείται ο λεγόμενος ‘δρόμος του μεταξιού’, ποιά είναι τα οικονομικά συμφέροντα της Κίνας και ποιές οι ανάγκες για εξαγωγές της εγχώριας αγοράς», τόνισε ο Ζάεφ.

«Ο (διευρωπαϊκός) διάδρομος 10 βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και θα πρέπει τώρα να επεκτείνουμε και τον διάδρομο 8 και να εργαστούμε γι’ αυτό πολύ εντατικά. Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για δραστηριότητες και ιδέες που πρέπει να στείλουν μηνύματα για τα πλεονεκτήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε όλους μας».

Σε ό,τι αφορά στην πορεία της χώρας του προς το ΝΑΤΟ, ο Ζόραν Ζάεφ δεν βλέπει εμπόδια: «Δεν βλέπω κανέναν κίνδυνο», διαβεβαιώνει. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ολοκληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες στον τομέα άμυνας, που αποτελεί αντικείμενο διαδικασίας ελέγχου (screening). Λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη επ’ αυτού και δεν βλέπω λόγο για πανικό», είπε στη DW ο Ζόραν Ζάεφ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.