5 Δεκέμβριος 2018, 23:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Δεκέμβριος 2018, 23:14

«Κίτρινα γιλέκα»: Η κυβέρνηση της Γαλλίας ακυρώνει την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα

  • «Κίτρινα γιλέκα»: Η κυβέρνηση της Γαλλίας ακυρώνει την αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα
    (Φωτ.: EPA / Yoan Valat)

Η κυβέρνηση της Γαλλίας εγκατέλειψε τα σχέδιά της για αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα, την οποία είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει για έξι μήνες, σε μια προσπάθεια να εξέλθει η χώρα από την κρίση των «Κίτρινων γιλέκων». Η είδηση έγινε γνωστή έπειτα από δήλωση που έκανε σήμερα στους βουλευτές ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ.

Η Γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Φιλίπ με 358 ψήφους υπέρ και 194 κατά, μετά από συζήτηση διάρκειας περίπου πέντε ωρών.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη για διάλογο και το αποδεικνύει, επειδή αυτή η αύξηση της φορολογίας δεν περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του 2019», τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός. Ωστόσο, ενώ έκανε σαφές στο κοινοβούλιο ότι η αύξηση δεν θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό, δεν ανέφερε αν θα συμπεριληφθεί κατά τη διάρκεια του 2019 σε ενδεχόμενη αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είχε ζητήσει από τις πολιτικές και τις συνδικαλιστικές δυνάμεις και τους εργοδότες να απευθύνουν μια ξεκάθαρη και κατηγορηματική έκκληση για ηρεμία, ενόψει των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται αυτό το Σαββατοκύριακο από τα «Κίτρινα γιλέκα» και τον κίνδυνο ταραχών.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.